Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da önemli değişiklikler yapılacak. Yükseköğretim kurumları ve Sağlık Bakanlığına bağlı araştırma ve uygulama hastanelerinde yabancı uyruklu kontenjanında uzmanlık eğitimi alanlara döner sermaye gelirinden pay verilmemesi hükme bağlanacak. Ayrıca, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinin yükseköğretim kurumlarının tıp fakülteleriyle birlikte kullandığı tesislerde, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla aylık hasılatın belirli bir yüzdesi yükseköğretim kurumlarına aktarılacak.
Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyelerinin süreleri ve terfileri ile ilgili düzenlemeler yapılacak. Yükseköğretim Kurulunun kararıyla öğretim üyelerine emeklilik yaş haddini doldurdukları tarihten itibaren belirli şartlar altında sözleşmeli olarak çalışma imkanı tanınacak. Ayrıca, sözleşmeli öğretim üyeleri için yaş haddinden dolayı sözleşmeleri sona erenlerin hakları korunacak ve özlük hakları devam ettirilecek.
Yükseköğretim kurumlarındaki disiplin soruşturmaları ve savunma haklarıyla ilgili usul ve esaslar yeniden düzenlenecek. Disiplin cezalarına ilişkin yetkiler ve süreçler netleştirilerek hukuki güvence ve belirlilik sağlanmaya çalışılacak.
Tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanlarına ek ödeme tavanları belirlenecek. Aynı zamanda, ortak araştırma merkezlerinde görev alan öğretim elemanlarının hakları korunacak ve proje gelirlerinden elde edilen kaynakların dağıtımı düzenlenecek.
Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik idari yaptırımlar ve önlemlerle ilgili düzenlemeler yapılacak. Vakıf üniversitelerine uygulanacak yaptırımların şartları netleştirilerek vakıf üniversitelerinin mali yapılarının korunması amaçlanacak.
Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesine Japonya’dan sağlanan dış finansmana ilişkin düzenlemeler yapılacak. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda yapılan değişiklikle, üniversitenin dış finansmana erişimi kolaylaştırılacak.
Son olarak, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak kişiler arasına yükseköğretim kurumlarında çalışacak öğretim elemanları da eklenecek. Bu düzenlemeyle üniversitelerin güvenliği ve şeffaflığı artırılmaya çalışılacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]