Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Beslenme ve Diyetetik alanında Profesör olan Nevra Koç, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına girecek öğrencilere sınav sabahı dengeli bir kahvaltı yapmalarını önerdi. Prof. Dr. Koç, yüksek bilişsel performans gerektiren sınavlar öncesinde beslenmenin önemini vurgulayarak, beslenme düzeninin dikkat, çalışma belleği ve işlem hızı üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtti.
Özellikle çocuk ve ergenlerde düzenli öğün tüketiminin ve özellikle kahvaltının akademik performansı olumlu yönde etkilediğini söyleyen Koç, beyin için enerji kaynağının glikoz olduğunu ve uzun süreli açlığın dikkat dağınıklığı ve zihinsel yorgunluğa neden olabileceğini açıkladı. Sınav döneminde kan şekeri dengesini koruyan sağlıklı ve dengeli beslenmenin odaklanmayı artırdığına dikkat çeken Koç, bu durumun bilişsel işlevleri desteklediğini belirtti.
Prof. Dr. Nevra Koç, sınav öncesinde beslenme düzeninin korunmasının önemini vurgulayarak, “Son günlerde amaç diyet değişikliği değil, beslenme stabilizasyonu olmalıdır. Yeni besinler denemek yerine bilinen besinler tüketilmelidir.” dedi. Akdeniz tipi beslenme modelinin bilişsel işlevleri desteklediğini aktaran Koç, sınav öncesinde dengeli ve düzenli beslenmenin önemine değindi.
Koç, kahvaltının sınav performansı açısından kritik olduğunu belirterek, “Kahvaltı yapılmadığında kan şekerinin düşme eğilimi, dikkat dağınıklığı ve mental yorgunluk görülebilir.” şeklinde konuştu. Kahvaltıda yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, süt veya yoğurt ile ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişlere yer verilmesini öneren Koç, bu besinlerin bilişsel performansı desteklediğini ve dikkati artırdığını söyledi. Şekerli gıdalar ve enerji içeceklerine karşı da uyarılarda bulunan Koç, bu tür ürünlerin sınav performansını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Son olarak, sınavdan bir gün önceki akşam yemeğinin hafif ve dengeli olması gerektiğini vurgulayan Koç, su tüketiminin de sınav performansı açısından önemli olduğunu belirtti. Ailelere, sınav döneminde yemeği başarıyla ilişkilendirmemeleri ve öğrenciler üzerinde fazla baskı oluşturmamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Nevra Koç, öğrencilerin son günlerde yeni besinler denememeleri gerektiğini ve enerji içecekleri gibi yanlış seçeneklere yönlendirilmemeleri gerektiğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]