Kahramanmaraş’ta Gerçekleştirilen Tarım ve Doğa Eğitimi Projesi
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında, öğretmenlere tarımın geleceği, çevre dostu üretim yöntemleri ve doğal kaynakların verimli kullanımı konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Proje kapsamında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Başkonuş Yaylası ve Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde akademisyenler ve uzman eğitmenler eşliğinde saha çalışmaları gerçekleştirildi.
Katılımcılar, organik tarım, geri dönüşüm, sürdürülebilir üretim yöntemleri ve doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamalara katılarak, edindikleri bilgi ve deneyimleri görev yaptıkları okullarda öğrencilerine aktarmayı hedefliyor. İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projenin doğa ve tarım konularında farkındalık oluşturmayı amaçladığını belirtti. Akpınar, 570 başvuru arasından seçilen projenin 30 ildeki fen bilimleri öğretmenlerini Kahramanmaraş’ta ağırladığını ifade etti.
Proje kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi Koordinatörü Eser Temiz, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde, 5 gün boyunca 24 farklı eğitim etkinliği düzenlendiğini açıkladı. Temiz, öğretmenlere farklı toprak türleri, bitki yetiştiriciliği, tarımsal geri dönüşüm ve bu uygulamaların sanatsal etkinliklerle bütünleştirilmesine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiğini belirtti.
Proje kapsamında yer alan öğretmenlerden İzmir Ödemiş Bilim ve Sanat Merkezi’nde görev yapan fen bilimleri öğretmeni Olgun Han, öğrencilere daha nitelikli eğitim verebilmek ve okuldaki tarım atölyesini daha etkin kullanabilmek amacıyla projeye katıldığını dile getirdi. Han, eğitimlerin botanik bilgisini geliştirdiğini ve öğrencileriyle sürdürülebilir tarım uygulamaları yaptıklarını belirterek, bu çalışmaları daha verimli hale getireceğine inandığını ifade etti.
Programa katılan bir diğer öğretmen olan Kayseri’den Melike Sarıkaya ise doğanın korunmasına yönelik bu kapsamlı projede yer almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, eğitimlerin kendisine önemli kazanımlar sağladığını vurguladı. Sarıkaya, projenin doğa bilincini artırmayı, tarım alanlarının korunmasına dikkat çekmeyi ve bu konuları öğrencilere aktarmayı hedeflediğini ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]