Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İngiltere’de çıkan 2 mutasyon sonrası Yunanistan’da sert kapanma

İngiltere’de çıkan 2 mutasyon sonrası Yunanistan’da sert kapanma

Haberler Z Haberler Z -
0

Dünya genelinde koronavirüse karşı mücadele sürerken, ortaya çıkan İngiltere (B.1.1.7), Güney Afrika (B.1.351) ve Brezilya (P1) varyantlarının tehdidi gündemdeki yerini koruyor. Son olarak İngiltere’de hükümete bağlı bilim kurulu, iki farklı koronavirüs mutasyonu daha tespit edildiğini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre, bu mutasyonlardan birinin endişe verici olduğu kaydedilirken, Liverpool’da saptanan diğerinin henüz araştırma safhasında olduğu ifade edildi. İki mutasyonun da Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına yol açan mutasyonlarla benzerlik gösterdiği belirtildi.

DİKEN BENZERİ ÇIKINTI

Bristol’da bulunan mutasyon “Yeni Ortaya Çıkan Solunum Virüs Tehditleri Danışma Kurulu” tarafından ‘kaygı verici’ olarak nitelendirildi. Bulgulara göre “E484K” tipi mutasyon gözlemlendi. Bu da mutasyonun, koronavirüsün “spike proteini” olarak adlandırılan ve virüsün hücrelerin içine girmesini sağlayan diken benzeri çıkıntılarda meydana geldiğine işaret ediyor. Bu mutasyon Güney Afrika ve Brezilya varyantlarında da gözlemlenmişti. İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE), yeni varyantlardan kaynaklanan 76 vakanın tespit edildiğini, aşıların bu varyantlara karşı etkili olacağından emin olduklarını açıkladı.

Mutasyon, gen dizilimindeki değişikliklere işaret ediyor. Bazı mutasyonlar, virüs için bulaştırıcılığın artması gibi avantajlar sağlayabiliyor. Bu şekilde avantajlı hale gelen ve virüsün ilk halinden genetik olarak farklılaşan yeni virüs ise “varyant” olarak adlandırılıyor. Daha kolay bulaşan varyantlar zamanla baskın hale geliyor. Virüslerin doğasında olduğu için mutasyonların önüne geçilemiyor.

YUNANİSTAN’DA SERT KAPANMA

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, başkent Atina ve Pire’nin dahil olduğu Attiki bölgesinde hızlı vaka artışı ve varyant sayılarında tespit edilen yoğunluk üzerine 11-28 Şubat’ta “sert kapanma” önlemleri alınacağını bildirdi.

Miçotakis, vaka sayılarındaki artışın “ciddi endişeye yol açtığı” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir