Türkiye, Afrika kıtasıyla ekonomik ilişkilerini stratejik bir çerçevede geliştirmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın 2003’ten bu yana sürdürdüğü ‘Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ kapsamında, karşılıklı yatırımların teşviki, Türk firmalarının kıta üzerindeki etkinliğinin artırılması ve iş dünyası arasındaki iş birliklerinin derinleştirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda yürütülen ‘kazan-kazan’ politikası, Türk firmalarının Afrika’daki varlığını güçlendirirken, ihracat rakamlarına da olumlu yansıyor. Strateji, müteahhitlik, enerji, sağlık, tarım ve altyapı projelerinde Türk şirketlerinin rolünü artırmayı amaçlıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Afrika ülkelerine yönelik ihracatı, bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir artışla 11 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 9,8 milyar dolar seviyesindeydi.
Söz konusu dönemde Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği Afrika ülkesi 2,2 milyar dolarla Fas oldu. Fas’ı, yaklaşık 2 milyar dolarla Mısır, 1,3 milyar dolarla Libya, 950,9 milyon dolarla Cezayir ve 619,4 milyon dolarla Tunus takip etti.
Türkiye’nin Fas’taki yatırımları otomotiv, temizlik ürünleri, tekstil, madencilik, lojistik ve demir-çelik gibi sektörlerde yoğunlaşıyor. İki ülke arasında bulunan serbest ticaret anlaşması (STA) ve kurulan STA Ortak Komitesi, ticari sorunların çözümünde ve yeni iş birliği alanlarının belirlenmesinde önemli rol oynuyor.
Yaklaşık 250 Türk firmasının faaliyet gösterdiği Fas, 2030 Dünya Kupası ev sahipliği hazırlıkları kapsamında Türk firmalarına ulaştırma altyapısı, inşaat ve müteahhitlik gibi alanlarda yeni iş birliği fırsatları sunuyor.
Afrika’daki en büyük ticaret ortağı konumundaki Mısır ile 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. Mısır’a yapılan Türk yatırımları tekstil, kimya, imalat sanayi ve turizm sektörlerinde yoğunlaşıyor. Mısır’ın planladığı 14 yeni akıllı şehir projesinde Türk müteahhitlerinin daha aktif rol alması amaçlanıyor.
Enerji, madencilik, gemi inşa sanayisi ve Ro-Ro taşımacılığı gibi alanlarda da iş birliğinin artırılması hedefleniyor. Türkiye ve Libya, altyapı, enerji ve dış ticaret alanlarında birbirini tamamlayan stratejik ortaklar olarak öne çıkıyor. Libya’ya yapılan ihracatta mobilya, gıda, makineler, inşaat malzemeleri ve demir-çelik ürünleri başı çekiyor.
Cezayir ile ticari ilişkiler de istikrarlı bir şekilde güçleniyor. Enerji, sanayi, tekstil, demir-çelik ve inşaat sektörlerinde iş birliği yapan iki ülke, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]