Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Aksigorta Araştırmasına Göre, KOBİ’lerin %61’i Tüketicilerin ise %54’ü Dijital Açıdan Riskte

Aksigorta Araştırmasına Göre, KOBİ’lerin %61’i Tüketicilerin ise %54’ü Dijital Açıdan Riskte

Haberler Z Haberler Z -
0

 

Aksigorta’nın dijital güvenlik algısına yönelik yaptığı araştırma sonucunda; her 10 şirketten 4’ü dijital platformlar üzerinden güvenlik açığına maruz kaldığını düşünüyor. Buna karşılık KOBİ’lerin %61’inin dijital güvenlik konusunda herhangi bir önlem almıyor. Bireysel tüketicilerde ise bu oran %54.

24 Şubat, 2022 – Toplumsal risk bilinci seviyesini yükseltmek üzerine çalışmalarını sürdüren Aksigorta, 2020 yılı sonunda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi ‘Dijital Güvenlik Platformu’nun yıl dönümü vesilesiyle şirketler ve bireysel tüketiciler özelinde dijital güvenlik algısına yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Yöntem Araştırma şirketi ile 12 ilde birlikte gerçekleştirilen ve bireysel tüketicinin yanı sıra KOBİ’leri de kapsayan araştırmaya göre; KOBİ’lerin Ağustos 2020’de endişe düzeyi %49 iken, Kasım 2021’de bu düzey %61 olarak ölçüldü. Bireysel tüketicilerde ise Ağustos 2020’de %64 olan endişe düzeyi, Kasım 2021’de %69 oldu.

Araştırmanın KOBİ grubunda; endişe düzeyinin artması ile firmaların bu konuda bilgi yetersizliğinin olması da %51’lik bir oranla ortaya çıkmış oldu. Riske karşı önlem alınmasının eksikliğini ortaya koyan araştırmanın bireysel tüketici grubu sonuçlarına göre ise, bireysel tüketicilerde bugüne kadar olumsuz bir deneyim yaşayan %51’lik grup içinde sadece %25’inin olumsuz deneyimi sonrası ek bir önlem almadığı görüldü.

Riske karşı tedbir alınmıyor

Dijital güvenlik açığı kavramından temel olarak algılanan alt kavram ise ‘kişisel verilerin çalınması ve hacklenme’ oldu. Yine araştırma sonuçlarına göre; her 10 firmadan yaklaşık 4’ünün dijital platformlar üzerinden güvenlik açığına maruz kaldığını düşündüğü görüldü. Buna ek olarak 1 milyon TL altında ciroya sahip şirketlerin yetkilileri, dijital platformlar üzerinden yüksek cirolu firmalara göre daha fazla güvenlik açığına maruz kaldıklarını düşünüyor.

KOBİ’lerin dijital açığı zincirleme saldırılara yol açıyor

Küçük şirketlerin bir bilgi teknoloji uzmanına sahip olmamasının, saldırıyı oldukça kolaylaştırdığının altını çizen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “KOBİ’lerin bir siber uzmana sahip olmaması zincirleme siber saldırılara yol açmaktadır. Siber güvenlik sigortasının KOBİ’ler için zorunlu hale getirilmesi ve sistemsel altyapının buna uygun olarak yeniden oluşturulması büyük önem taşıyor’’ dedi.

Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre, olumsuz deneyim yaşamamış olan şirketlerin %61’inin gelecekte de olumsuz bir durum yaşamamak adına herhangi bir önlem almadığını belirten Uğur Gülen, “Dijitalleşme noktasında yaşanan sevindirici hız ne yazık ki riskleri de beraberinde getiriyor. Ancak bu konuda toplumsal risk bilincimiz oldukça düşük. Gözle görülmeyen riskleri yok sayamayız. Dijital güvenlik, Aksigorta olarak sahiplendiğimiz bir alan. 2020 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Dijital Güvenlik Platformu’ risk bilincini topluma aşılamak üzerine kurulmuş bir sosyal sorumluluk projesi.   ‘Dijital Güvenlik Platformu’ ile hem KOBİ’lerin hem de bireylerin karşılaşabileceği dijital riskleri ve alabilecekleri önlemleri eğitimlerle aktarıyoruz. Kurum olarak kendimizi müşterilerimizin ‘risk yoldaşı’ olarak tanımlıyor, dijitalleşen yeni dünyada onların kendilerini daha güvende hissetmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ diye konuştu.

En büyük önlem eğitim

Bireysel tüketicilerin risk algısına bakıldığında ise olumsuz bir deneyim yaşamamış olan %54’lük kesimin, gelecekte olumsuz bir durum yaşamamak adına herhangi bir önlem almadığı görüldü. Önlem alan grubun içinde ise ‘virüs programı’ kullanımı, ‘tanınmayan sitelerden alışveriş yapmama ve kart bilgilerini vermeme’ gibi konular öne çıktı.

Aynı zamanda araştırmaya katılan tüketicilerin %69’unun, dijital güvenlik konusunda alınacak eğitimin, risklerin önlenmesine ilişkin katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “2020 yılında toplumsal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirdiğimiz ‘Dijital Güvenlik Platformu’, tam da bu alandaki bilinç eksikliğini gidermek amacıyla ortaya çıktı. Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinden doğan bu proje, bireyler ve KOBİ’ler için ücretsiz eğitimlerin yanı sıra, konuya ilişkin güncel haber ve podcastlerle referans bir bilgi kaynağı niteliğinde. Kurulduğu günden bu yana 1 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısına ulaşan bu platform hem bireylerin hem de KOBİ’lerin dijital dünyada çok daha güvenle var olabilmelerine destek oluyor’’ dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir