Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. 2023 Vegan Ocak ayı başlarken, Emirates menüsündeki vegan yemeklerdeki artışa dikkat çekiyor

2023 Vegan Ocak ayı başlarken, Emirates menüsündeki vegan yemeklerdeki artışa dikkat çekiyor

Haberler Z Haberler Z -
0

 

2014’te İngiltere’de başlayan ve bir ay boyunca vegan beslenmeyi teşvik eden “Vegan Ocak” konsepti ilgi çekmeye devam ediyor. Emirates’in servis ettiği vegan yemekler geçtiğimiz yıla oranla %154 artarak 280 bine ulaştı.

1990’lı yıllardan beri uçuşlarında vegan yemek servisi yapan Emirates, hâlihazırda vegan yolculara ve uçakta sağlıklı beslenmek isteyenlere yönelik 180’den fazla tarif sunuyor. Başlangıçta dini hassasiyetler göz önüne alınarak sunulan vegan yemekler, bugün tüm dünyada giderek artan vegan beslenme trendiyle paralel olarak yükselişe geçti. Emirates de bu kapsamda son on yılda vegan yemeklere olan ilgide çok büyük bir artış olduğunu belirtiyor.

Son zamanlarda vegan yemeklere olan ilginin hızla arttığı uçuş noktaları arasında Beyrut, Kahire ve Tayvan da yer alıyor.

Economy Class’ta en sevilen vegan yemekler arasında marine edilmiş tofu, beyazlatılmış sultani bezelye, turp, kuşkonmaz, nar taneleri, şerit kabak ve sriracha soslu yağ eşliğinde ıspanaklı ve avokadolu muselin; karamelize edilmiş sulu ayva ve kereviz püresi eşliğinde fırınlanmış karnabahar, soslu havuç, karalahana sotesi ve yaban kerevizli pesto ile servis edilen çok renkli kinoa; ve mantar, güneşte kurutulmuş domates, tereyağlı kestane, beyazlatılmış bebek brokoli ve kavrulmuş bal kabağı çekirdekleriyle servis edilen arpa risotto yer alıyor.

2022’de First ve Business Class kabinlerde gurme vegan yemeklerden oluşan yepyeni bir menü de sunulmaya başlandı. Menüde tavada kavrulmuş kral mantarı, jak meyveli büryani, alabaş dilimleri ile yanık portakal, fındık, antep fıstığı ve altın yapraklı trüf çikolatalı pasta ve şeker kaplı gül yaprakları, vanilyalı krema ve yuzu incileriyle parıldayan böğürtlen kompostosu ile süslenmiş yeşil üzümlü tart gibi şeflerin özenle hazırladığı lezzetler yer alıyor. Dikkat çekici bir şekilde, 2022’de tüm seyahat sınıflarında aralarında taze, sulu çileklerle dengelenen bitter çikolatalı kremalı pasta, ince hindistan cevizi kremasıyla leziz limonlu tart ve tatlı çilekli komposto ile tamamlanan zengin çikolata tofu cheesecake gibi baştan çıkarıcı lezzetlerin yer aldığı 195 binden fazla vegan tatlı servis edildi.

Vegan seçenekler uçuşlar için siparişe ve ön siparişe açık olup Emirates Dinlenme Salon’larında da bulunuyor. Yolcular, tüm Emirates uçuşlarında ve tüm seyahat sınıflarında kalkıştan 24 saat önceye kadar vegan yemek talebinde bulunabilirler. Diğer yandan, yüksek talep gören uçuş noktalarında bitkisel bazlı yemekler ana menü seçenekleri arasında da yer alıyor.

Emirates vegan mutfağına yatırım yapıyor

pek çok özel online anket sitesinde istikrarlı bir şekilde vegan yolcular için en iyi havayolu şirketi seçilen Emirates, 2022’de First ve Business Class için övgüyle bahsedilen restoranlarla yarışacak yeni bir vegan menü geliştirmeye yatırım yaptı. Menü bir yıllık sürede, Dubai Uluslararası Havalimanı’ndaki kapsamlı bir tesis olan ve 11 bin çalışanıyla günde 225 bine yakın yemek servisi yapan Emirates Flight Catering bünyesinde geliştirildi. Emirates Flight Catering, dünyadaki en büyük uçuş catering hizmetleri tesisi olup 69 farklı milletten uluslararası şeflere ev sahipliği yapıyor. Yüksek beceri ve deneyime sahip Emirates Flight Catering şeflerinden oluşan bir panel, beslenme uzmanlarıyla yakın temas halinde çalışarak mevcut popüler yemeklerde kullanılan ve lezzetten ödün vermeden vegan seçeneklere uyarlanabilecek malzemeleri tespit etti. Panel ayrıca sadece vegan yolculara değil uçuş ağındaki tüm yolculara hitap edecek bir menü oluşturmak için dünyanın dört bir yanından lezzetleri ve malzemeleri harmanlamaya odaklandı. Menüde geniş bir tat ve doku yelpazesi yaratmak adına Çin, Hint ve Arap mutfağında uzman şefler dâhil çok çeşitli mutfaklardan uzmanların katkılarını içeren çok sayıda sunum ve tadıma odaklanıldı. Tadım panellerinde hem vegan hem de vegan olmayan şefler ve ekip üyelerine yer verilerek kapsayıcı bir yaklaşım ortaya kondu.

Yüksek kaliteli ve sağlıklı malzemenin önemi

Gücünü bitkiden alan seçeneklerin faydaları, kendilerini vegan olarak tanımlamayan ancak yaşam tarzlarını tamamlayacak hafif seçenekleri zaman zaman tercih eden sağlık bilinci yüksek yolcuların da giderek daha fazla ilgisini çekiyor. Emirates uçuşlarında kullanılan alternatif ürünler arasında artisan vegan peynir, beyaz un yerine glutensiz olan ve krep ve omlet gibi yemekleri dayanılmaz yumuşak bir dokuya sahip olacak şekilde doğal bir şekilde kabartan nohut unu gibi ürünler yer alıyor. Tam yağlı inek sütü yerine hindistan cevizi veya bitkisel bazlı krema, hayvansal tereyağı yerine hindistan cevizi yağı veya margarin kullanılırken, bitkisel yağlara sağlıklı bir alternatif olarak yemeklere ekstra aroma katan ve fümelenme noktasını yükselten hindistan cevizi ve keten tohumu yağı kullanılıyor. Yemekler ayrıca antioksidan yönünden zengin olan ve kolesterol ile kan şekerini düzenleyerek diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltan siyah ve beyaz kinoa tohumları gibi bir dizi çok besleyici gıda içeriyor. First ve Business Class’ın yeni vegan menüsünde dünyaca ünlü Beyond et şirketinden gelen bitkisel bazlı ürünlerle yapılan benzersiz köfteler de yer alıyor. Vegan tatlılarda ise Dominik Cumhuriyeti’nden tedarik edilen, %60 ham kakao içeren organik bitter çikolata kullanılıyor.

Emirates uçuşlarında sunulan vegan seçenekler, Bustanica’da yerel olarak taze yetiştirilen karalahana ve marul dâhil olmak üzere yeşillik, meyve ve sebze açısından zengindir. Bustanica, Emirates Flight Catering aracılığıyla 40 milyon dolarlık bir iş ortaklığı yatırımı olan dünyanın en büyük dikey hidroponik çiftliğidir. Bustanica ürünleri böcek ilacı, bitki ilacı veya kimyasal madde kullanılmadan yetiştiriliyor. First ve Business Class yolcuları bazı yemeklerde marul, roka, karışık salata yeşillikleri ve ıspanak gibi çiftlikte taze olarak yetiştirilen lezzetli yeşillikleri tadabiliyorlar.

Vegan mutfağında lezzet en üst düzeye çıkarılıyor

Emirates’in ödüllü şeflerden oluşan ekibi, dokuları ve infüzyonları temel umami etkisi yaratmak için akıllı bir şekilde kullanarak yemeklerde sebze lezzetlerinin en üst düzeye çıkarılmasını sağlıyor. Hindistan’ın güneybatısında lifli bir meyve ağacında yetişen jak meyvesi, pişirildiğinde etli bir dokuya sahip olduğundan bazı vegan yemeklerinde temel malzeme olarak kullanılır. Kuzey Avrupa’ya özgü lahana ve şalgam kırması bir sebze olan alabaş, marine edildiği veya beraber pişirildiği lezzetleri emerek hafif bir tat bırakır ve vegan mutfağındaki son derece etkili tatlardan biridir. Yemeklerin iştah açıcı olmasını sağlayan diğer temel malzemeler arasında yeri doldurulamayan tofu, karnabahar biftek, kuruyemiş ve baklagil çeşitleri yer alıyor. Tazelik, canlı lezzet ve doygunluğun ön plana çıktığı Emirates’in vegan yemekleri, edamame ve kavrulmuş susamla sunulan ata tohumu çeri domatesli tofu, kekik aromalı mantar yahnisi, taze Hass avokado ve mango salatalı talaş böreği veya ızgara tatlı patates yatağında servis edilen karalahana ve kızılcık salatası gibi renkli ve sağlıklı seçeneklerden oluşan baştan çıkarıcı bir seçki sunuyor. Lezzetli ve sağlıklı yemeklerin aynı zamanda göze de hitap etmesini sağlayarak, vegan yemeklerin yanında garnitür olarak çiftlikten taze bitkiler, böğürtlenler ve renkli soslar yer alırken, birçok yeni vegan tatlıda süsleme olarak gerçek altın yapraktan ince tabakalar yer alıyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir