Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Alman istihbaratı, mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaları okuyabilecek

Alman istihbaratı, mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaları okuyabilecek

Haberler Z Haberler Z -
0

Almanya’da Bakanlar Kurulu, istihbarat servislerinin WhatsApp yazışmalarını okumasına izin veren yasa taslağını bugün görüşecek. İçişleri Bakanlığı’nın taslağı kuruldan geçmesi halinde, Anayasayı Koruma Teşkilatı, BND ve MAD şifreli mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaları okuyabilecek.

Alman İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı istihbarat servislerine WhatsApp benzeri şifreli mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaları okumasına izin veren yasa taslağı bugün bakanlar kurulunun gündemine geliyor.

Taslak kuruldan geçmesi durumunda iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, dış istihbarattan sorumlu BND ve askeri istihbarattan sorumlu MAD’ye gerekli gördüğü durumlarda kişilerin yazışmalarını okuyabilecek.

ENFORMASYON PAYLAŞIMI ARTACAK, KISITLAMALAR AZALTILACAK

DW Türkçe’nin haberine göre, koalisyonu oluşturan Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin uzun süren tartışmaların ardından konuyla ilgili yasa çıkarılması yönünde fikir birliğine vardığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı tasarıya göre, askeri istihbarat servisi MAD ile iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı arasında da enformasyon paylaşımı artırılacak. İç istihbaratın tek tek kişileri izlenmesinin önünde yer alan kısıtlamalar da azaltılacak.

Federal hükümetin Halle ve Hanau’daki aşırı sağcı terör saldırıları sonrasında böyle bir adımı atmaya karar verdiği belirtiliyor. Her iki saldırıda da faillerin herhangi bir gruba bağlı olmayan kişiler olduğu saptanmıştı.

‘TASLAK, İNSAN HAKLARINA MÜDAHALE ANLAMINA GELİYOR’

Yasa taslağına ilk tepki ise muhalefetteki Hür Demokrat Parti’den (FDP) geldi. FDP Meclis Grubu Başkanı Stephan Thomae dpa’ya yaptığı açıklamada, “İstihbarat servislerine elektronik cihazlara resmi truva atı yerleştirme izni verilmesi, vatandaşlık haklarının tasfiye satışı anlamına geliyor. Adalet Bakanı Lambrecht’in, anayasal bir bakan olduğu halde, muhafazakar güvenlik politikalarının şeffaf vatandaşlar idealine doğru atılan bu adımın yanında olması çok şaşırtıcı” diye konuştu.

“Şifrelenmiş komünikasyonun izlenmesi, yani telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin kaynaklarının izlenmesi, internet yoluyla yapılan arama taramanın küçük kardeşidir” diyen Thomae şöyle devam etti:

“Bu taslak, insan haklarına muazzam bir müdahale anlamına geliyor.”

İSTİHBARAT KURUMLARINA GÜVEN BÜYÜK

Diğer yandan Alman medya kuruluşu SWR’in Infratest-Dimap’ın son yaptığı “kamu kurumlarına güven anketi”ne göre, katılımcıların yüzde 51’i iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’na güven duyduğunu söyledi. Dış istihbarat servisi BND için ise bu oran yüzde 38 oldu. Yüzde 43 bu kurumlardan ilkine, yüzde 49’luk bir kesim de ikincisine az güvendiğini ya da hiç güvenmediğini belirtti.

İstihbarat servislerine güven duymayanların oranı sağ popülist Almanya için Altnernatif (AfD) ve Sol Parti taraftarları arasında artıyor.

Ankete katılanların yüzde 56’sı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın aşırı sağcılıkla, yüzde 47’si ise aşırı solculukla yeterince ilgilenmediği görüşünü savundu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir