Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Spor
  4. »
  5. Türkiye’deki Aktif Spor Federasyonları Nelerdir?

Türkiye’deki Aktif Spor Federasyonları Nelerdir?

Haberler Z Haberler Z -
0

 

Ülkemiz 2022 yılı itibariyle faaliyet gösteren 63 adet spor federasyonu bulunuyor. Bu federasyonların etkili ve verimli çalışabilmeleri için 5 kategoriye ayrılmıştır. Bunlar içinde aktif olarak faaliyet gösteren federasyonları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Türkiye Oryantiring Federasyonu,
  • Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanlığı,
  • Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanlığı,
  • Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanlığı,
  • Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanlığı,
  • Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanlığı,
  • Türkiye Satranç Federasyonu,

Spor federasyonları birden fazla spor dalının idari ve teknik açıdan yönetildiği birimdir. Federasyonlar kendi bünyesinde yer alan spor dallarındaki faaliyetlerinde serbest bir yapıları bulunuyor.

Spor Federasyonu Nedir?

Spor ve beden eğitimi terimi olan federasyon: Aynı spor dalında yer alan kulüplerin veya kuruluşların kendi aralarında oluşturdukları ve kendileri için bağlayıcılığı olan birlik anlamına geliyor. İkinci anlamı olarak da federasyon, dış politika alanında birbirleriyle dayanışma içinde birden fazla devletin oluşturduğu birlik devleti içinde birleşme durumudur.

Spor Federasyonları Ne İş Yapar?

Federasyon geniş bir kuruluş olup görev alanı içinde yer alan spor branşları ile ilgili kulüplerin kayıtlarını tescil ederler. Ayrıca spor kulüplerinin almış oldukları sonuçları tescil ederek müsabakalar hakkında kara veren mercidir.

Spor Federasyonları Nasıl Kurulur?

Bir üst kuruluş olan spor federasyonlar Merkez Danışma Kurulunun verdiği uygun görüş, ilgili bakanlığın teklifi ile bakanlar kurulu kararı ile kurulur. Resmi gazetede yayınlanmasıyla beraber spor federasyonu tüzel kişilik kazanıyor. Federasyonlar aynı zamanda özel hukuk hükümlerine bağlı olarak faaliyet gösterir.

En Eski Spor Federasyonu

Spor branşları arasında en eski ve sporun atası olarak bilinen atletizim Türkiye’de bulunan spor federasyonlarının atası kabul edilmektedir. 1992 yılında kurulan Atletizm Federasyonu ilk federasyon olma özelliğine sahiptir. Daha sonra 1903 yılında Beşiktaş, 1905 yılında Galatasaray ve 1907 yılında kurulan Fenerbahçe futbol takımlarının faaliyetleri ilgili olarak 1923 yılında Futbol Federasyonu kurulmuştur. Aynı sene içinde boks, güreş, atıcılık ve avcılık, eskrim, bisiklet ile tenis, atletizmden ve sonra federasyon olan diğer branşlar olmaktadır. Futbol Federasyonu Türkiye’de oynanan maçları yönettiği gibi canlı iddaa gibi bahis faaliyetleri de takip ediyor. Ülkemizde en son federasyon olan branş dans olmuştur. Canlı iddaa spor seçenekleri için https://oley.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir