Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Akut Stres Bozukluğu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akut Stres Bozukluğu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Haberler Z Haberler Z -
0

Akut stres bozukluğu, aşırı travmatik bir strese (örneğin, bir ölüm veya ciddi kazaya tanık olmak) maruz kaldıktan sonraki bir ay içinde ortaya çıkan şiddetli anksiyete, çözülme ve diğer semptomların gelişmesiyle karakterizedir. İzmir psikolog ve psikoterapist kadrosu ile tüm Türkiye’ye online terapi hizmeti vermekte olan Nora Psikoloji kliniği uzman ve deneyimli kadrosu ile akut stres bozukluğu sorununuzu kontrol altına almanız konusunda destekçiniz olacaktır.

Travmatik olaya yanıt olarak, birey dissosiyatif semptomlar geliştirir. Akut stres bozukluğu olan bireyler, duygusal tepkisellikte bir düşüş yaşarlar, genellikle daha önce zevkli aktivitelerden zevk almayı zor veya imkansız bulurlar ve genellikle olağan yaşam görevlerini yerine getirme konusunda kendilerini suçlu hissederler.

Akut stres bozukluğu olan bir kişi konsantre olmakta güçlük çekebilir, bedeninden kopuk hissedebilir, dünyayı gerçek dışı veya rüya gibi deneyimleyebilir veya travmatik olayın belirli ayrıntılarını (disosiyatif amnezi) hatırlamakta giderek güçlük çekebilir.

Ek olarak, travma sonrası stres bozukluğu için gerekli semptom kümelerinin her birinden en az bir semptom mevcuttur.

Birincisi, travmatik olay ısrarla yeniden deneyimlenir (örneğin, tekrarlayan anılar, görüntüler, düşünceler, rüyalar, yanılsamalar, geri dönüş olayları, olayı yeniden yaşama hissi veya olayın hatırlatıcılarına maruz bırakıldığında sıkıntı).

İkinci olarak, travmanın hatırlatıcılarından (örneğin yerler, insanlar, aktiviteler) kaçınılır. Son olarak, travmayı andıran uyaranlara yanıt olarak aşırı uyarılma mevcuttur (örneğin, uyku güçlüğü, öfke kontrolü problemi, zayıf konsantrasyon, hipervijilans, abartılı bir irkilme tepkisi ve motor huzursuzluk).

Akut Stres Bozukluğunun Spesifik Belirtileri:

Akut stres bozukluğu genellikle, bir kişi aşağıdakilerden her ikisinin de mevcut olduğu travmatik bir olaya maruz kaldığında teşhis edilir:

  • Gerçek veya tehdit altında ölüm veya ciddi yaralanma içeren bir olay veya kendisinin veya başkalarının fiziksel bütünlüğüne yönelik bir tehditle karşılaşan, tanık olunan veya karşılaşılan kişi
  • Zorunlu olmamakla birlikte, kişinin tepkisi muhtemelen yoğun korku, çaresizlik veya dehşet içerecektir.

Üzücü olay sırasında veya sonrasında, birey aşağıdaki disosiyatif semptomlardan 3 veya daha fazlasına sahiptir:

  • Öznel bir uyuşma, kopma veya duygusal tepkinin yokluğu hissi
  • Çevresiyle ilgili farkındalığın azalması (ör. “Şaşkınlık içinde olma”)
  • Derealizasyon
  • Duyarsızlaşma
  • Dissosiyatif amnezi (yani travmanın önemli bir yönünü hatırlayamama)

Travmatik olay, aşağıdaki yollardan en az birinde ısrarla yeniden deneyimlenir:

  • Tekrarlayan görüntüler
  • Düşünceler
  • Rüyalar
  • Yanılsamalar
  • Geri dönüş olayları veya deneyimi yeniden yaşama duygusu ya da travmatik olayın hatırlatıcılarına maruz kaldığında sıkıntı.

Akut stres bozukluğu aynı zamanda travmanın hatırlanmasına neden olan uyaranlardan önemli ölçüde kaçınma ile karakterizedir (örneğin, düşüncelerden, duygulardan, konuşmalardan, aktivitelerden, yerlerden, insanlardan kaçınma).

Akut stres bozukluğu yaşayan kişi aynı zamanda önemli anksiyete semptomlarına veya artan uyarılma semptomlarına da sahiptir (örneğin, uyku güçlüğü, sinirlilik, zayıf konsantrasyon, hipervijilans, abartılı irkilme tepkisi, motor huzursuzluk).

İzmir’de psikolojik danışmanlık hizmeti veren Nora Psikoloji kliniği online terapi ile ülkenin neresinde olursanız olun uzman psikoterapistlerle stres bozukluğu, anksiyete gibi genel olarak insanları etkileyen ve hafife alınmaması gereken birçok psikolojik sorununuzu kontrol etmenizi sağlayacaklardır.

Akut stres bozukluğunun teşhis edilebilmesi için, yukarıda belirtilen sorunlar klinik olarak önemli sıkıntıya veya sosyal, mesleki veya diğer önemli işleyiş alanlarında bozulmaya neden olmalı veya bireyin gerekli yardımı alma veya kişisel kaynakları harekete geçirme gibi bazı gerekli görevleri yerine getirme yeteneğini bozmalıdır.

Akut stres bozukluğundaki rahatsızlık en az 3 gün, en fazla 4 hafta sürmeli ve travmatik olaydan sonraki 4 hafta içinde ortaya çıkmalıdır. Semptomlar ayrıca madde kullanımının veya kötüye kullanımının (örn. Alkol, uyuşturucu, ilaç) sonucu olamaz, genel veya önceden var olan bir tıbbi durumun neden olduğu veya bu durumun şiddetlenmesinden kaynaklanamaz ve kısa bir psikotik bozuklukla daha iyi açıklanamaz.

Tüm bu bilgilere dayanarak, akut stres bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız, İzmir psikolog ve psikoterapist kliniği olan Nora Psikoloji Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. Nora Psikoloji sizi çevrimiçi, özel bir seans odasında profesyonel, lisanslı ve deneyimli bir terapistle buluşturacaktır. Terapistinize istediğiniz zaman mesaj gönderebilir ve ayrıca terapistinizle haftalık bir telefon, video veya canlı sohbet seansı planlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir