Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Uzman isimlerden ezber bozan koronavirüs açıklaması: 6-9 ay içerisinde…

Uzman isimlerden ezber bozan koronavirüs açıklaması: 6-9 ay içerisinde…

Haberler Z Haberler Z -
0

 Türkiye genelinde 400’e yakın enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanının katıldığı sempozyumda 25 oturum yapılması planlanıyor. KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, dünyada aşılamanın hızlanması, aşılama oranlarının artması ve en önemlisi bu virüsü etkili bir şekilde durdurabilecek ve ağızdan kullanılacak hap şeklindeki kolay uygulanabilecek ilaçların da birkaç ay içerisinde kullanıma girecek olması sayesinde 6-9 ay içerisinde Kovid-19 pandemisinin “endemiye” dönüşeceğini söyledi.

Azap “Kovid-19’u kışın artan, yazın azalan tıpkı grip gibi bir hastalığa dönüşme olasılığı var. Dünya önümüzdeki senenin ortaları veya sonuna doğru atlatmış olabilir pandemiyi. Gelişmiş ülkeler, bizim ülkemiz de dahil, önümüzdeki yılın ortalarından önce atlatabiliriz pandemiyi.

Ama aşıdan kaçan bir varyant çıkarsa, bize fazladan en az bir yıl daha kaybettirir” dedi. Belli risk grubu dışındakiler için BioNTech aşısında 2 dozun üzerine 3’üncü dozun henüz gerekli olmadığını belirten Prof. Dr. Azap, 3’üncü dozun bazı risk gruplarına yapılmasının faydalı olabileceğini vurguladı.

KLİMİK Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da sonbaharla birlikte kapalı ortamlarda bulunmanın ve kalabalıkların artması, okulların açılması nedeniyle vaka sayılarının artabileceğini düşündüklerini söyledi. Kovid-19’un hiçbir zaman tamamen kaybolmayacağını, hastalığın grip gibi bir seyir izleyeceğini ifade eden Prof. Dr. Yavuz, 12 yaş ve üzerinin aşılanmasının önemine dikkat çekti:

“İki yıl öncesine kıyasla Kovid-19’da geldiğimiz nokta oldukça iyi. Şu anda bu hastalığı ve kötü sonuçlarını engelleyen oldukça etkili aşılara sahibiz. Ciddi sonuçlar doğuran dört varyantı Alfa, Beta, Gama ve Delta olarak isimlendiriyoruz. Kolombiya kaynaklı MU varyantı, endişe yaratan varyant kategorisinde değil.

Türkiye’de Alfa pikinin yaşandığı Nisan-Mayıs arasındaki bir aylık süreçte 10 binden fazla ölüm görüldü, Delta’nın etkisini yaşadığımız son bir ayda ölüm sayısı 5000 civarı oldu. Biontech, Kovid-19 aşısının mevcut 2 dozun yaşlı olmayan ve bağışıklığı baskılanmamış kişilerde oldukça etkili olduğunu biliyoruz. Ama yaşlılarda, bağışıklığı baskılanmışlarda aşı etkinliği azalıyor. Bu kişilere 2 dozdan sonra ek dozlar da gerekiyor. Okullar açılmadan 12 yaş üzerinde olanların 2 doz aşısının bitirilmiş olması bizi çok rahatlatacaktı ancak maalesef bu sağlanamadı. Bu grubun en kısa sürede aşılanması çok önemli.”

 Sonbaharla birlikte her yıl görülen mevsimsel hastalıklar da başlıyor. Bu mevsimsel hastalıkların başını grip çekiyor. Kovid-19 hastalığıyla benzer belirtiler gösteren grip, Kovid-19 tedbirleri kapsamında alınan maske, mesafe ve hijyen önlemleri sayesinde geçen yıl neredeyse hiç görülmedi. Kovid-19’a karşı aşılamayla birlikte maske takan ya da bu kuralları hiçe sayanların sayısının artmasının da etkisiyle bu yıl grip vakalarının da artacağı öngörülüyor.

Bu yıl grip vakalarında geçen yıla göre belirgin bir artış görüleceğini söyleyen Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Neden, geçen yıl ülkemizde grip vakası çok az görüldüğü için insanların gribe karşı direnci de bağışıklık düzeyleri de azalmış oldu. Toplum gribe karşı daha duyarlı hale gelmiş durumda” dedi. Milliyet’e konuşan Prof. Dr. Kurugöl, bu yıl durumun geçen yıla göre tamamen değiştiğini söyledi:

“Kovid-19 ile geçen 1.5 yılda kısıtlamalar nedeniyle damlacık yoluyla bulaşan solunum yolu enfeksiyonlarında önemli azalma oldu ancak şu anda durum tersine dönebilir. 1.5 yılda okullar kapalıydı. İnsan teması yoktu. Kısıtlamalardan dolayı damlacık yoluyla bulaşan solunum yolu enfeksiyonlarında önemli azalma oldu.

Çocuklarda hastalık yapan viral enfeksiyonlar hemen hemen hiç görülmedi. Normalde bir çocuk yılda 8-10 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirirken özellikle evde oldukları Kovid-19 döneminde hemen hemen hiç hasta olmadılar. Ama şimdi durum tamamen değişmiş durumda. Çocuklar okulda birbirleriyle çok sık temas halindeler. İnsan hareketliliği çok arttı. Hayat neredeyse tamamen normale dönmüş durumda. Bunun sonucunda da solunum yolu enfeksiyonları görülmeye başladı bile. Şu anda Türkiye’de çocuklarda Krup vakalarında artış var. Krup’a neden olan parainfluenza diye bir virüstür. Önümüzdeki aylarda havaların soğumasıyla, kasım, aralık ayından itibaren grip vakalarında artış olmasını bekliyorum.”

Toplumdaki temasın artması ile bu yıl grip vakalarında artışın görüleceğini belirten Kurugöl, Kovid-19 ve gribin bir arada olması halinde daha ağır bir tablonun ortaya çıkabileceğine işaret etti ve “Bu olumsuz durumdan korunmak için bu sene özellikle grip aşısının yapılmasını öneriyorum. Özellikle risk grubundaki kişilerin, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanların mutlaka grip aşı olmalarını öneriyorum. Okulların açılması ile grip açısından önemli risk taşıyan bir grupta çocuklar. Çocuklara da grip aşısının yapılmasını öneriyorum” dedi.

Krup hastalığında çocukların boğulur gibi olduğunu, ses kısıklığının seyrettiğini belirten Prof. Dr. Zafer Kurugöl, hastalığın özellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü, gece havlar gibi öksürme, solunum güçlüğüne neden olduğunu kaydetti. Çocuklarda görülen viral enfeksiyonların mevsimsel özellik taşıdığını söyleyen Kurugöl, “Aynı balıklar gibidir. Nasıl ki balıkta palamut, lüfer mevsimi olur, sonra havalar soğuyup kar yağınca hamsi akını gelir. Benzer durum virüsler içinde geçerli. Önce rinovirüs ve parainfluenza artar. Sonra, havalar soğuyunca grip vakaları artar. Türkiye’de grip kasım-aralık ayından itibaren artar ve bazı yıllar salgın yapar” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir