Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Tüm dünya bu açıklamayı bekliyordu! ABD, Afganistan’da ne adım atacak?

Tüm dünya bu açıklamayı bekliyordu! ABD, Afganistan’da ne adım atacak?

Haberler Z Haberler Z -
0

‘Afganistan’ ve ‘Taliban’ son günlerde dünya medyasında en çok kullanılan iki kelime olmuş durumda… ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle zemin kazanan Taliban, dün başkent Kabil’e girdi.

Ülkenin dış dünyayla kalan tek bağlantısı Kabil Uluslararası Havalimanı olurken, ülkeden kaçmak isteyen binlerce insanın bu noktaya akın etmesi, kan donduran görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Uluslararası ajanslara ve sosyal medyaya yansıyan kaotik anlarda en az yedi kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Dünyayı dehşet içinde bırakan bir olay da 16 Ağustos 2021 tarihine an itibarıyla kazandı.

Kendilerini uçağın tekerliğine bağlayan iki kişinin kalkıştan kısa süre sonra uçaktan düştüğü anları yansıttığı öne sürülen bir görüntü ajanslara düştü. İsimleri tespit edilemeyen bu kişilerden biri ise uçağa kendilerini bağladıkları ipin kopması sonucu yakınlarda bulunan bir evin çatısına düştü.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’da yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunuyor. İşte Biden’ın açıklamalarından satır başları:

Ulusal Güvenlik ekibim ve ben çok yakından takip ediyoruz. Hızlıca planlarımızı uyguluyoruz. Her türlü duruma cevap vermek için. Gördüğümüz hızlı düşüş de dahil. Buraya nasıl geldiğimizi hatırlatmak istiyorum. ABD’nin çıkarlarını… Afganistan’a 20 yıl önce gittik. Bize saldıranları yakalanmak için. Çok ciddi anlamda El-Kaide’ye hasar verdik. Onları yakaladık. Afganistan’da hiçbir zaman merkezi bir ulus kurmak değildi. Amacımız ABD topraklarında terör saldırılarının önüne geçmekti. Birçok ülkede uydu örgütler kuruyor. Bu tehditler bizim desteğimizi gerektiriyor. Bu yüzden terörle mücadele operasyonları yürütüyoruz birçok ülkede. Terörle mücadele kapasiteyi geliştirdik. Net bir şekilde tepeden tehditleri kontrol edebilecek durumdayız.

‘ACİL DURUM PLANLARI HAZIRLADIK’

Göreve başladığımda Trump’ın Taliban ile yaptığı anlaşmayı devraldım. ABD güçleri Trump döneminde zaten azalmıştı. 2500’e asker sayısı düşmüştü. Benim kararım şuydu: Ya bu anlaşmaya sağdık kalacaktım ya da Taliban’la savaşacaktım. Amerikalılar ölmeden hiçbir statüko sağlanmayacaktı. Binlerce ABD’li savaşa girecekti. Üçüncü bir yılına girecekti. 30 yılına. 20 yıldan sonra zor bir şekilde bunu öğrendim. Hiçbir zaman ABD güçlerini çekmek için uygun zaman değildi. Acil durum planları hazırladık. Açıkçası bu olay beklediğimizden hızlı gelişti. Afganistan’daki siyasi liderler pes etti, geri kaçtılar. Afgan ordusu savaşmayı bile gerçekleştirmediler. Afgan ordusunun savaşmak istemediği savaşı ABD askerleri yapmamalı.

‘GANİ’YE TALİBAN’LA ANLAŞMASINI SÖYLEDİM’

300 bin kişilik bir ordu kurduk. Kocaman bir güç oluşturduk. İhtiyaçları olabilecek her şeyi verdik. Maaşlarını bile biz karşıladık. Taliban’ın hava kuvveti yok örneğin. Onlara bu gücü de verdik. Ama şunu veremedik. Savaşacak cesareti veremedik. Hiçbir şekilde 1 yıl daha 5 yıl daha ABD ordusunun orada kalmasının bir fark yaratması söz konusu değil. Ben buna inanıyorum. Afganistan’ın kendi askerleri savaşmayı istemedikten sonra savaşın demek doğru değil. Şimdi stratejik motivasyonumuz rakibimiz Çin ve Rusya bizim milyonlarca dolar harcamamızı isteyecekti. Bu onların işine gelecekti. Gani ile Temmuz’da konuştuğumuz dürüst bir görüşme yaptık. Konuştuğumuz tüm konularda sınıfta kaldılar. Taliban’la anlaşma yapmaları söyledim.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir