Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Pleksi

Pleksi

Haberler Z Haberler Z -
0

Pleksi (PMMA), kırılmaz pencereler, ışıklı tabelalar, çatı pencereleri ve uçak kanopileri gibi ürünlerde genellikle cam yerine kullanılan şeffaf ve sert bir plastiktir. PMMA, reçinelerin önemli akrilik ailesine aittir. Pleksi, kimyasal olarak polimetil metakrilat (PMMA) olarak bilinir ve metil metakrilatın polimerizasyonundan oluşturulan sentetik bir reçinedir.

 

Polimetil metakrilat (PMMA), pleksi, pleksi cam olarak ve diğerlerinin yanı sıra Crylux, Plexiglas, Acrylite, Perclax, Astariglas, Lucite ve Perspex ticari adları ve markaları olarak da bilinir. Polimetil metakrilat (PMMA), genellikle cama hafif veya kırılmaya dayanıklı bir alternatif olarak levha şeklinde kullanılır. PMMA ayrıca bir döküm reçinesi olarak ve mürekkeplerde ve kaplamalarda da kullanılabilir. PMMA, mühendislik plastikleri adı verilen bir grup malzemenin parçasıdır.

 

Pleksi Nasıl Yapılır?

Polimetil metakrilat, sentetik polimerlerden biri olduğu için polimerizasyon yoluyla yapılır. İlk olarak, süreci hızlandırmak için metil metakrilat bir katalizör eklenmiş bir kalıba konur. Bu polimerizasyon prosesi nedeniyle PMMA, levhalar, reçineler, bloklar ve boncuklar gibi birçok formda şekillendirilebilir. Pleksi yapıştırıcı ayrıca PMMA parçalarını yumuşatmaya ve bunları birbirine kaynaklamaya yardımcı olabilir.

PMMA farklı şekillerde kolayca manipüle edilir. Özelliklerini geliştirmeye yardımcı olmak için diğer malzemelere bağlanabilir. Termoform sayesinde ısıtıldığında esnek, soğutulduğunda katılaşır. Testere veya lazer kesim kullanılarak uygun şekilde boyutlandırılabilir. Cilalanırsa, yüzeydeki çizikler giderilerek bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.

 

Farklı Pleksi Çeşitleri Nelerdir?

Pleksi plastiğin iki ana türü dökme pleksi ve ekstrüde pleksidir. Dökme pleksi üretimi daha pahalıdır ancak ekstrüde pleksiden daha iyi mukavemet, dayanıklılık, netlik, termoform aralığı ve stabilite sunar. Dökme pleksi, üstün kimyasal direnç ve dayanıklılığa sahiptir ve üretim sürecinde kolayca renklendirilir ve şekillendirilir. Döküm pleksi ayrıca çok çeşitli kalınlıklar sağlar. Ekstrüde pleksi, döküm pleksiden daha ekonomiktir ve döküm pleksiden daha tutarlı, işlenebilir bir pleksi sağlar. Ekstrüde pleksi, işlenmesi ve işlenmesi kolaydır ve uygulamada cam paneller için mükemmel bir alternatiftir.

Özel mühendislik uygulamaları için benzersiz ısı, ışık, darbe dayanımı, akış hızı veya serbest bırakma özellikleri sunan pleksi plastik dereceleri gibi üretim tekniğinin yanı sıra faktörlere dayalı başka pleksi türleri de vardır. Bu kaliteler ayrıca çizilme direncini, buğulanma özelliklerini, parlamayı ve diğer olumsuz yanlarını iyileştirmek için kaplanabilir. Pleksi, pigment parçacıklarının bir akrilik polimer emülsiyonu içinde süspanse edildiği boya olarak da oldukça popülerdir. Pleksi kuruduğunda suya, çizilmelere, çatlamaya ve UV ışınlarına karşı dayanıklıdır ve çekici bir parlak yüzey bırakır. Boya, dış duvar boyasında olduğu gibi koruyucu bir kaplama görevi de görebilir.

 

Pleksi (PMMA) ne için kullanılır?

Pleksi’nin (PMMA) yaygın kullanımları şunları içerir: otomotiv lambaları, ev aletleri, gözlük lensleri, pencereler için kırılmaya dayanıklı paneller, çatı pencereleri, kurşun geçirmez güvenlik bariyerleri, tabelalar ve ekranlar, LCD ekranlar, küvetler, mobilyalar ve diğer birçok uygulamalardır.

Pleksi, çekme mukavemeti, eğilme mukavemeti, parlatılabilirlik, şeffaflık ve UV toleransının en önemli olduğu durumlarda polikarbonata ucuz bir alternatif olarak kullanılır. Pleksi ayrıca polikarbonatta bulunan potansiyel olarak zararlı bisfenol-A alt birimlerini içermez ve lazer kesim için daha iyi bir seçimdir. Orta düzeyde özellikleri, kolay kullanımı ve işlenmesi ve düşük maliyeti nedeniyle genellikle tercih edilir.

Pleksi, mükemmel mekanik özelliklere ve düşük toksisiteye sahiptir. İnert özellikleri nedeniyle kalça eklemi transplantasyonları için popülerdir ve yavaş bozulma gösterir. Bu nedenle, polikaprolakton ve PMMA’nın bir polimer karışımının üretilmesi, biyomalzeme uygulamaları için daha uygun bir polimer malzeme üretir.

  • Ev Geliştirme ve Mimari: Pleksi inşaat için kullanışlıdır. Genellikle kırılmaz çatı pencereleri için kullanılır. Ayrıca birçok duş ve banyo ünitesinde kullanılır. Hatta birçoğu pleksi’yi seramik karolara tercih ediyor. Ayrıca pleksi, sese dayanıklı birçok odada, ses stüdyosunda ve arabada bulunabilir.
  • Pencereler: Pleksi, daha hafif, çok yönlü bir malzemedir, yani cam gibi diğer pencere seçeneklerine göre kurulumu daha kolaydır. Ayrıca pleksi kolay kırılmaz ve pleksiglas pencere kırılsa bile keskin cam kıymıkları yerine donuk kenarlı parçalar oluşturur ki bu daha güvenlidir.
  • Kendin Yap Projeleri: Pleksi, ister iş ister eğlence amaçlı olsun, Kendin Yap projeleri için mükemmel bir malzemedir. Pleksi ile çalışmak kolay ve güvenlidir ve sanat yapılarının ve çeşitli tasarımların yapımında kullanılabilir. Pleksi birçok bardak altlığı, resim çerçevesi ve raf ünitesinde bulunabilir.
  • Tıbbi Teknolojiler: Pleksi’nin insan dokusu ile makul bir uyumluluğu vardır. Orijinal lens katarakt tedavisi için kullanıldığında, gözlere implante edilen sert göz içi lensleri üretmek için kullanılır. Pleksi kemik çimentosu da ortopedide yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: https://pleksimalzeme.com/

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir