Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Otomotivde yeni kriz: Rus tehdidi kapıda… Tüm dünyaya gönderiyorlardı

Otomotivde yeni kriz: Rus tehdidi kapıda… Tüm dünyaya gönderiyorlardı

Haberler Z Haberler Z -
0

Otomobil sektöründe çip krizi, pandemi dolayısıyla üretimin durması ve lojistik maliyetlerinin artması gibi sorunların yanında sektörü yeni bir kriz bekliyor. Otomobil sektörü Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle endişeli. Bunun nedeni ise otomobil üretiminde kullanılan kullanılan birçok önemli metalin en önde gelen tedarikçilerinden birinin Rusya olması.

Rusya-Ukrayna arasındaki krizin artmasıyla birlikte başta turizm ve tarım olmak üzere bir çok sektörü zor günler bekliyor. İki ülke arasındaki savaş son 1 yıldır çeşitli krizlerle uğraşan otomobil sektöründe de endişe yarattı. Rusya, dünya çapında otomobil üretiminde kullanılan birçok önemli metalin dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri. Yaptırımlar yürürlükteyken otomobil üretimi yapan firmalar çalışmaya devam etmekte sorun yaşayabilir.

YÜZDE 40’INI RUSYA SAĞLIYOR

Başta petrol ve doğal gaz olmak üzere birçok hammadde kaynağına ev sahipliği yapan Rusya, otomotiv endüstrisi için kritik öneme sahip

Rusya paladyum ve nikel gibi metallerin de dünyadaki en büyük tedarikçileri arasında bulunuyor. Bu yüzden otomotiv endüstrisi için kritik öneme sahip.

Ayrıca, Rusya içten yanmalı motora sahip araçlarda yer alan katalitik konvertörlerdeki paladyumun dünyanın en büyük üreticileri arasında bulunuyor.

2020’de dünyada 210 ton paladyum üretilirken, bunun 91 tonunu Rusya tek başına üstlenmiş durumda.

‘OTOMOTİV SEKTÖRÜ YENİ ARAYIŞLARA GİRMEK ZORUNDA KALACAK’

Rusya’ya ekonomik yaptırımların artmasıyla Rusya’nın karşılık vermesi halinde, otomotivde yeni hammadde krizleri yaşanabilir.

ABD merkezli yayın organı NBC News’e açıklamalarda bulunan araştırma şirketi Guidehouse Insights analisti Sam Abuelsamid, Putin’in dünyaya hammadde tedarikini bırakması halinde, otomotiv sektörünün yeni arayışlara girmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Gelişmelerin otomotiv üretimini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Abuelsamid, “Böyle bir durumda, otomobil üreticileri ya alternatif tedarikçiler bulmak zorunda kalacak ya da içten yanmalı motorlara sahip araçlar üretemeyecek” açıklaması ile sektörde patlak verme ihtimali bulunan yeni krizin ne kadar yıkıcı olabileceğini gözler önüne serdi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir