Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Orman yangınlarıyla mücadele sürüyor: İşte saat saat yangınlarda son durum

Orman yangınlarıyla mücadele sürüyor: İşte saat saat yangınlarda son durum

Haberler Z Haberler Z -
0
SAAT 19.09

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin Başalan Mahallesi’nde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyerek Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangınında, alevler Menteşe Mahallesi’ndeki evlere de sıçradı. Yangında ilk belirlemelere göre 5 ev zarar görürken, ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

SAAT 18.31

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde çıkan orman yangını, kontrol altına alındı. Kırsal Doğancılar Mahallesi ile Gökçedağ Mahallesi arasındaki Bağlararkası mevkisinde, “Alfa Kulesi”nden fark edilen duman üzerine itfaiyeye haber verildi. Olay yerine gelen ekipler, yangına 7 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 3 su tankeriyle müdahale etti. Köylüler de traktörlerine bağladıkları su tankerleriyle yangın söndürme çalışmalarına destek verdi.

Yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından yangın, kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam eden yangın nedeniyle yaklaşık 5 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

SAAT 16.39

Muğla’nın Marmaris ilçesinde orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor. 112 ve UMKE ekipleri, il genelindeki yangın bölgelerinde kamu kurum ve özel hastaneler arası iş birliğiyle koordineli çalışmalarını sürdürüyor.

SAAT 16.33

Muğla’nın ilçelerinde orman yangının ilerlemesi nedeniyle dört yerleşim yeri tahliye edildi.

Seydikemer ilçesi Çökek Mahallesi’ndeki yangını söndürme çalışması havadan ve karadan vatandaşların da desteğiyle devam ediyor.

Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Çökek ile Dereköy mahallelerini tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangın ise Çayhisar Mahallesi ile Zeytinalanı Mahallesi Taşdibi mevkisindeki yerleşim yerlerine yaklaştı.

İki yerleşim yerindeki vatandaşlara da tedbir amaçlı mahalleyi boşaltmaları konusunda uyarı yapıldı.

SAAT 16.08

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli ilçesinde meydana gelen yangında 20 evin kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Vali Doruk, AA muhabirine, ilçenin Yüncüler köyüne bağlı Dabget Mahallesi’nde öğlen saatlerinde bir evde yangın çıktığını belirtti.

Kısa sürede büyüyen yangının çevredeki evlere sıçradığını vurgulayan Doruk, “Çıkan yangında yaklaşık 20 ev kullanılamaz hale geldi. Can kaybı ve yaralanan olmadı.” dedi.

Doruk, yangının Orman İşletme Müdürlüğü, belediye, jandarma ve köy halkının müdahalesiyle kontrol altına alındığını ifade ederek, “Soğutma çalışmaları devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle yangının tekrar yayılma ihtimali olduğu için ekiplerimiz teyakkuz halindeler.” diye konuştu.

SAAT 15.13

Uşak’ta yaklaşık 7 hektarlık alanda etkili olan orman yangını kontrol altına alındı.

Sorkun köyü ile Aybey Mahallesi arasındaki Çokkozlar mevkisinde bulunan bir tarlada başladığı belirtilen yangın, ormanlık alana sıçradı.

Yangına Uşak Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 5 arazöz, 2 su ikmal aracı, 8 ilk müdahale aracı ile 4 iş makinesi, Uşak Belediyesi İtfaiyesine ait 5 yangın söndürme aracı, 2 su ikmal aracı ve Uşak İl Emniyet Müdürlüğüne ait TOMA müdahale etti. Çalışmalara jandarma ve köylülerde destek verdi.

Yangın, yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında, yaklaşık 7 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Yangının buğday tarlasında ekin biçme çalışmasında kullanılan biçerdöverden kaynaklandığı öne sürüldü. Biçerdöver operatörü M.Ş, polis ekiplerince gözaltına alındı.

Öte yandan Uşak’a bağlı Karacahisar köyü yakınlarında çıkan bir orman yangının da kontrol altına aldığı, yangında yaklaşık 1 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

SAAT 14.19

Türkiye’deki yangınlarla mücadeleye destek için İspanya’dan yola çıkan iki CL 415 yangın söndürme uçağının Dalaman’a vardığını duyuruldu.

Uçak, Türk yetkililerle durum değerlendirmesi yapması sonrası yangınlarla mücadele için havalandı.

SAAT 13.04

Muğla’nın Milas ilçesi Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan, Bodrum’un Mazı Mahallesi ve Milas’ın Çökertme Mahallesi’ne de sıçrayan yangın, 4’üncü günde Türkevleri Mahallesi’ne ulaştı. Dağınık yerleşime sahip mahalledeki 3 bağ evi, kullanılamaz hale geldi. 

Ekipler, rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle farklı noktalarda yükselen alevlere müdahale etmekte güçlük çekti.

SAAT 10.33

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde çıkan yangın OGM verilerine göre kontrol altına alındı.

SAAT 10.32

Orman Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre; 28 Temmuz- 03 Ağustos 2021 tarihleri arasında 38 ilde 154 orman yangını çıktı. Bu yangınlardan 145’i kontrol altına alındı. 4 ildeki 9 yangına ise müdahale devam ediyor. Ayrıca, 91 kırsal alan yangınına müdahale edildi. Devam eden yangınlarda, 16 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 200 personel görev alıyor.

Bu arada, İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada yangınlarla mücadelenin devam ettiği, devletin ormanlar için seferber olduğu duyuruldu.

SAAT 10.18

Milas’ın Beyciler Mahallesi’nde 3 gün önce başlayan orman yangını Ören Türkevleri, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri ile Bodrum’un Aşağı Mazı, Yukarı Mazı mahallelerinde etkili oluyor.

Gece boyunca karadan yürütülen söndürme çalışmalarına havadan da müdahale ediliyor.

Türkiye’nin farklı illerinden gelen arazözler ile itfaiye ekipleri de geniş bir alanın etkilendiği yangında çalışma yürütüyor. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları devam ediyor.

SAAT 09.59

Bakan Pakdemirli, Denizli Buldan güney yangınının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

SAAT 07.29

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi. Yangının başladığı Başalan Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sınırları içinde kalan alanda yangının kontrol altına alındığını söyledi

SAAT 06:38

Menteşe’nin Gazeller Mahallesi’nin Bozbayır mevkiinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık bölgede yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanı fark eden çevredekiler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi.

Yangına 5 arazöz, 2 su tankeri, 2 dozer, 3 itfaiye aracı ve orman işçileri karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek olduğu öğrenildi.

SAAT 04:53

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat:

“O kritik noktada bekliyoruz. Her türlü tertibatı aldık. Rüzgar durduğu için ateş ilerlemiyor. Biz sabırla üzerimize gelmesini bekliyoruz. Su atış menzilimize girdiğinde hücuma başlayacağız. Bu boğazda yangını boğmak zorundayız. Umarım sabaha iyi haberler veririz.”

SAAT 03:06

Denizli’nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın 12 saat sonra kontrol altına alındı.

SAAT 01:40

MSB, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ülkedeki yangınların söndürme çalışmalarına destek verdiğini belirterek Twitter hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri, pek çok bölgede yangın söndürme ve tahliye çalışmalarına desteği sürdürüyor. 400’den fazla Mehmetçik; 3 İHA 4 helikopter 2 çıkarma gemisi 50’den fazla itfaiye, arazöz ve iş makinasıyla görev yapıyor. TSK verilecek her türlü ilave göreve hazırdır” ifadeleri kaydedildi.

SAAT 01:25

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına gece de devam ediliyor. Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş’un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Rüzgarın etkisiyle anlık olarak bazı bölgelerde etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kısmen kontrol altına alındı. Bölgeye sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da etkili müdahalenin başlayacağı bildirildi.

SAAT 01:00

Gündoğmuş Belediye Başkanı: Sözlerim cımbızla çekildi

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının bir an önce söndürülmesi için çaba harcadıklarını söyledi.

Bir televizyon programında yaptığı açıklamaların yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirten Özeren, “Canlı yayında yaptığım açıklamaların içinden 23-24 saniyelik bir kısım cımbızla çekilerek, linç kampanyasına dönüştürüldü. Devletimizin şefkatli eli her zaman evi yanan mağdur vatandaşlarımızın yanındadır. Ben her vatandaşımızın yanındayım, söndürme çalışmalarına da katılıyorum.” dedi.

SAAT 00:43

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras:

“60’ıncı saatteyiz artık. Yine bugün, bütün gün sahadaydık, arkadaşlarımızla çalıştık. Bugün çeşitli krizler oldu, yangın birçok bölgede kendini yeniledi. Çocuk mezarlığı bölgesindeeyiz, buradan yangın Kisebükü’ne kaydı. Tüm ekiplere teşekkür ederim, herkes canla başla çalışmakta. Deniz Kuvvetleri’nden bir tim var onlar da gelmişler, gönüllüler de var. Bugün mesela Kisebükü’ndeki mücadelede bizim eğlence sektöründen bazı otel sahipleri arkadaşlarımı gördüm. Yani herkes büyük bir özveriyle yangını söndürmeye çalışıyor. Hakları ödenmez hiçbirinin. Arkadaşlarımız kendilerine bu işe adamış durumdalar. Sonlarını düşünmüyorlar, çekinmiyorlar. Gerçekten böyle bir vatan, millet, doğa sevgisi insanlarda inanılmaz bir şey.”

SAAT 00:20

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Beydiğin Mahallesi’nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Kızıldağ Mahallesi’ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Kızıldağ Mahallesi’nin tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı. Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı. Ayrıca ekipler, sokakta bulunan hayvanları da besleyip, bölgeden uzaklaştırdı.

SAAT 00:00

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlara müdahaleler sürüyor. Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Jandarma ekipleri, mahallelerin tahliyesini sağladı. Bazı vatandaşların, hayvanlarını kurtarmaya çalıştığı görüldü.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir