Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Online Küresel Ticaret

Online Küresel Ticaret

Haberler Z Haberler Z -
0

Sektördeki 13. yılında onlarca yerel ve ulusal marka ile çalışan dijital dünyadaki tecrübelerini firmalarla şeffaf şekilde paylaşmayı tercih eden Fatih Şimşek, e-ticaret, e-ihracat ve modern dijital pazarlama tekniklerinden ve bu araçların yarattığı fırsatların kaçırılmamasından bahsediyor.

E-ticaret Gerçekleri Neler?

E-ticaret, geleceğimiz ancak zarar etmeye devam eden, düşük kazançlarla devam etmek zorunda kalan çok sayıda firma mevcut. Sektörlere göre değişse de karlılık düşüşleri fiziksel mağazalara göre %50’leri bulmakta.

Örneğin;

100 dolarlık bir giyim ürününü ele alalım,

Fiziksel mağazalarda satıldığında 28 doları operasyonel maliyetlere (kira, çalışanlar, ofis gibi) gidiyor.

Ürünün üretim maliyeti (mağazaya gelene kadar ki maliyet) ise 40 dolar olarak hesaplanmakta.

Bu durumda brüt marj olarak 32 dolar ortaya çıkıyor.

Ürünü e-ticaretten satıp, mağazada teslim ediyorsanız, brüt marj 23’e düşüyor.

Müşteriye gönderim yapıyorsanız, bu durumda 12 düzeyinde bir brüt kâr ortaya çıkıyor.

McKinsey’nin ABD’de hızlı tüketim ürünleri şirketlerinin liderleriyle yaptığı anket, her 4 CEO’dan birinin “bir numaralı” önceliğinin, e-ticaret kaynaklı düşük kârlılık olduğunu ortaya koyuyor. McKinsey’nin danışmanlarından Lidiya Chapple, “Gerçekten de online ticaret hızlı tüketim üretimi yapan şirketler için görünür gelecekte bir numaralı konu olacak. Ama biz kâr marjlarındaki erimenin önlenemez olmadığına inanmıyoruz” diye konuşuyor: “Araştırmalarımız bu gruptaki bazı şirketlerin sağlıklı kâr elde etmeye başladığını gösteriyor. Online taraftaki ölçek artışı da onlara katkı yapıyor. Özellikle tek kategoride büyük ölçekli satış yapabilenler daha hızlı kâra geçiyor.”

Mevcut durumda mağazaların ortalama sepet büyüklüğü 100 TL düzeyinde. E-ticarette ise 250 TL düzeyinde seyrediyor. Çözüm yeni müşteri yaratma, sepeti büyütme ve ölçek yaratmadan geçiyor.

Hal böyleyken bu hesapları yapabilen yeni fırsatlar yaratan bilen iş bilen kalifiye online danışmanlar yaratmak ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Yükselen Beklentilere Ayak Uydurmak

Online ticaret artık yerelde değil ülkemiz için kaçınılmaz olarak global bir fırsat olarak düşünülmelidir. Bahsettiğimiz yerel gerçeklerin dışına çıkarak küresel ticaretin kapılarını aramalıyız. Hızlı teslimat seçenekleri ve ülkemizin artan ucuz maliyetli üretim kozunu tüm sektörlerde yakalamalıyız. Bu fırsatları kovalarken her ülkenin hatta eyaletin, şehrin kendine has dinamiklerini de göz önünde bulundurmalı, değişen trend, ödeme yöntemleri, tüketim alışkanlıkları gibi konuları göz önünde bulundurmalıyız. Google’ın açıkladığı çok enteresan değişkenlikler mevcut.

Örneğin;

“gece geç saatte alışveriş”,

“7/24 müşteri hizmetleri”,

“köpek kabul eden restoranlar”

“ertesi gün çiçek teslimatı”

için yapılan aramalardaki artış; yeni deneyimler, hizmetler ve alışveriş yapma yollarıyla ilgili tüketici beklentilerinin yükselişte olduğunu gösteriyor. “artistik patinaj”, “kış olimpiyatları”, “kış tatili” ve “sevgililer günü tırnak” gibi aramalarda görülen artış ise kullanıcıların sezonluk aktiviteleri ve tatilleri heyecanla beklediğine işaret ediyor.

Bu gerçekleri iyi analiz etmek küçük detayları yakalamaktan geçiyor. Ve yine burada birikim ve tecrübe öne çıkıyor.

 

Neden E-İhracat?

E-ihracat ya da sınır ötesi e-ticaret, online kanallarla yurt dışından alınan siparişleri, mikro ihracat kuralları çerçevesinde müşteriye ulaştırmaktır. Bir başka tanıma göre de; bir işletme ile bir tüketici (B2C), iki işletme (B2B) veya iki özel kişi (C2C) arasında sınır ötesi online pazaryerlerinde ya da doğrudan e-ticarettir.

E-ticaretini yurt dışı pazarlara taşımak isteyen firmaların yabancı pazarlarda birçok zorluklarla karşılaşabileceğini ön görmek yersiz olmayacaktır. Bunun bilinmesi ve uygulanması gereken birçok şey var. Ancak, tüm zorluklarına rağmen uluslararası alanda online satış yapmak eskisinden çok daha kolaydır.

E-İhracatın Avantajları Nelerdir?

E-ihracat, dahili ve harici birçok avantaj sunmaktadır. Ancak bu avantajlardan tam olarak faydalanabilmek için kısa ve uzun vadeli yatırımlar yapılması gerekmektedir.

  • E-ihracat, ürün ve hizmetleri lokasyona göre özelleştirmeyi sağlar.
  • Lokalizasyon (yerelleştirme) sayesinde e-ihracat firmasının web sitesi farklı ülkelere

göre yerelleştirilebilir.

  • Geleneksel ihracata göre zaman, emek ve para daha az harcanır.
  • Yerel paydaşlarla işbirliği imkanları sağlayarak, şirketin hedeflerini büyütmesine

yardımcı olur.

  • Devlet teşvikleri ve destekleri fazladır.

Web Sitesi: https://www.fatihsimsekweb.com

İnstagram: https://www.instagram.com/fatihsimsekweb

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir