Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İngiltere’de çift doz aşı ile ilgili önemli araştırma

İngiltere’de çift doz aşı ile ilgili önemli araştırma

Haberler Z Haberler Z -
0

Britanya merkezli Zoe uygulamasıyla küresel çapta 4 milyondan fazla kişinin verilerini paylaşması sayesinde dünyada sürmekte olan en büyük COVID-19 araştırmasına göre, Biontech-Pfizer aşısının ikinci dozunu olduktan bir hafta sonra yüzde 95.3 oranında diye bilinen koruyuculuk, bir ay sonra yüzde 88’e, 5-6 ay sonra yüzde 74’e düşüyor.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre AstraZeneca aşısının koruyuculuğu ise bir ay sonra yüzde 77’ye, 4-5 ay sonra yüzde 67’ye iniyor.

Madalyonun öbür yüzünde, Delta varyantının yayılmasıyla dünya çapında yeni vaka sayılarının yeniden artışa geçmesine karşın, iki doz aşılar, insanları COVID-19 yüzünden ağır hastalanma ve ölümden korumada hala çok iyi çıkarıyor.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’nun tahminlerine göre bugüne dek İngiltere bölgesinde toplu aşılama programı sayesinde 84 bin 600 ölüm ve 23 milyon enfeksiyon önlendi.

Zoe uygulamasının kurucusu ve araştırmanın yöneticisi Prof. Tim Spector, elde edilen bulguların, iki doz aşı olanların bazılarında yeni vakalar görülmesini açıkladığı görüşünde.

“Korumanın azalması beklenmelidir ve aşılanmamak için bir neden değildir” diyen Spector, “Aşılar, nüfusun çoğunluğu için, özellikle Delta varyantına karşı hala yüksek düzeyde koruma sağlıyor, bu yüzden hala mümkün olduğunca çok insanın tam olarak aşılanmasına ihtiyacımız var” vurgusunu yaptı.

Aşılamanın insanlara tam koruma sağlamamasının ve tüm enfeksiyonları önlememesinin bir sürpriz olmadığını, varyantların halk sağlığı üzerinde önemli etkisinin olduğunu ve Britanya’da hala Kovid’den ölenlerin olduğunu anlatan Edwards, “Elimizdeki aşılar kaydadeğer düzeyde güvenli, etkili ve hala diğer aşılardan çok daha fazla yarar sağlıyor” diyerek ekledi “Koruyuculuğun mükemmel olmadığı ve zaman içinde azalacağını hesaba katacak şekilde halk sağlığı stratejimizi proaktif olarak planlamalıyız.”

Uzmanlar, bu sonuçlar hatırlatıcı doz olarak da bilinen 3. dozun ilerleyen dönemlerde önemine de vurgu yaptı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir