Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dünyada bir ilk: Nefes borusu nakli gerçekleştirildi

Dünyada bir ilk: Nefes borusu nakli gerçekleştirildi

Haberler Z Haberler Z -
0

CNN Health’te yer alan habere göre, 56 yaşındaki eski sosyal hizmet görevlisinin nefes borusu, 2014 yılında kötü bir astım krizi sonrası ventilatöre gitmek zorunda kaldığında hasar gördü.

Sein, sorunu çözmek umuduyla birden fazla ameliyat geçirdi, ancak bu solunum yolunun daha da fazla zarar görmesine neden oldu.

Yıllarca boynunda trakeostomi adı verilen cerrahi olarak oluşturulmuş bir delikten nefes aldı.

Mount Sinai Hastanesi’nde nakil ekibini yöneten cerrah Dr. Eric Genden’e göre tıp uzmanları, uzun süre nefes borusu naklinin göründüğünden çok daha karmaşık ve imkansız olacağını düşünüyordu.

30 yıldır uzun segment trakeal nakilleri araştıran Genden CNN’e verdiği demeçte, “Karaciğerleri ve hatta kalpleri yeniden yapılandırmak ve nakletmek için böbrek nakledebiliyor olmamız ancak trakeayı nakletmenin bir yolunun olmaması çok tuhaftı” diyor. En büyük engelin ise organın minik kan damarlarından oluşan karmaşık yapısı nedeniyle donör trakeasına nasıl kan ulaştırılacağını bulmak olduğunu söylüyor.

Ancak Genden’in araştırması, yemek borusu ve tiroid bezindeki daha büyük kan damarlarının (yaklaşık bir spagetti ipliği büyüklüğünde) donör trakeasına kan akışı sağlayabileceğini buldu.

Yaklaşık 18 saat süren ve 50 uzmanın yer aldığı ameliyat başarılı geçti. Sonia’nın durumuna ilişkin ise Genden “İnanılmaz derecede iyi, açıkçası, düşündüğümüzden daha iyi bir iş çıkardı,” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir