Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dedeağaç’a dev Amerikan çıkarması: ABD gemisi yanaştı, helikopterler indi!

Dedeağaç’a dev Amerikan çıkarması: ABD gemisi yanaştı, helikopterler indi!

Haberler Z Haberler Z -
0

Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki Dedeağaç’taki limana devasa gemi yanaştı, ABD’nin Atina Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından çok sayıda fotoğrafı paylaştı. Gemiden ABD ordusuna ait helikopterler ve zırhlı araçlar indi.

Yunanistan’a indirilen 30 helikopter Romanya’da 3 Mart tarihinde gerçekleşecek tatbikat için Balkan ülkesine uçacak. ABD’nin Atina Büyükelçiliği, dokuz aylığına bölgeye konuşlandırılan helikopterlerin Yunanistan ve ABD arasındaki iyi ilişkilerin bir diğer örneği olduğunu açıkladı.

Doğu Akdeniz krizinin başından bu yana Yunanistan’ın yanında saf tutan ABD, Basra Körfezi’nde de bir Yunan fırkateyniyle tatbikat yaptı. Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, ABD ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ve ötesinde deniz güvenliğini geliştirdiğini söyledi.

ABD’nin yanı sıra Yunanistan’ın Rusya ve Mısır’la Cuma günü kurduğu temasları sayfalarına taşıyan yerel medya, halihazırda Mavi Vatan tatbikatına devam eden Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını Yunan adaları üstünde uçurduğunu yazdı.

Ankara ve Atina arasındaki gerilimin tırmanmasına yol açan Çeşme araştırma gemisinin bir kez daha Ege sularına döndüğünü belirten medya, Ege Denizi’nin hem yüzeyi hem de üstünde tansiyonun kırmızı seviyeye çıktığını ileri sürdü. Kathimerini gazetesi ‘Ankara sık sık Egeyi hedefliyor’ başlığıyla bir habere yer verdi.

Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye’ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021’in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit’ten Selanik’e kadar neredeyse tüm Ege Denizi’ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs’a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD’de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower’ı Girit’e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir