Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Boşanma Davalarında Evlilik Mallarının Paylaşımı

Boşanma Davalarında Evlilik Mallarının Paylaşımı

Haberler Z Haberler Z -
0

 

Boşanma davaları, tarafların alışkanlıkları ve yaşam kalitelerini son derece düşüren, duygusal olarak her iki tarafın da yıpranmasına sebebiyet veren ancak buna rağmen duygusal değil; mantıklı olarak hareket edilmesini gerektiren hukuk davalarıdır. Çünkü boşanma davalarının layığıyla yürütülmemesi halinde tazminat ve nafaka ile malların paylaşımına ilişkin olarak tarafların geri dönülmesi güç nitelikte ciddi hak kayıpları yaşadıkları görülebilmektedir. Bu nedenle boşanma davası açmayı düşünen herkese, alanında uzman bir avukat ile çalışmaları tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte boşanma davalarında boşanma avukatı ile temsil zorunlu değildir.

 

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleştirilir?

Boşanma davalarında mal paylaşımı, eğer boşanma davası anlaşmalı boşanma davası olarak açılmışsa boşanma ile birlikte görülebilmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımı, boşanma davasında karar verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi akabinde ayrıca mal paylaşımı davası ile sağlanmaktadır. Mal paylaşımı davası, diğer adıyla mal rejiminin tasfiyesi davası, boşanma davası ile birlikte açılabilmekteyse de bu davada hüküm kurulabilmesi, boşanma davasında boşanma kararı verilip bu kararın kesinleşmesi şartına bağlıdır. Çünkü eğer ortada boşanma hükmü mevcut değilse, mal rejimi halen daha devam etmektedir denilebilir.

Mal rejiminin tasfiyesi için, boşanma davasının açıldığı tarih esas alınmaktadır. Dolayısıyla boşanma davasında boşanma hükmünün kurulması akabinde bu kararın kesinleşmesiyle birlikte mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren sona ermiş olacaktır. Yani boşanma davasından sonra edinilen mallar eşlerin kendi şahsi malı olmaktadır. Bu tip detay hususların doğru tespiti için alanında uzman bir avukatın desteği önemlidir. İstanbul, İzmir ve Ankara boşanma avukatı sayısının en yüksek olduğu illerimiz arasındadır. Boşanma avukatı Ankara, İstanbul ve İzmir gibi boşanma oranlarının çok yüksek olduğu şehirlerde mal paylaşımının da en doğru şekilde gerçekleştirilmesi hususunda vatandaşlara destek olmaktadır.

 

Boşanmada Mal Paylaşım Usulü

Boşanan tarafların arasında, evlilik birlikteliğinin kurulduğu esnada başka bir mal rejimi seçilmemesi veya sonradan mal rejimi sözleşmesi yapılmamış olması halinde yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi söz konusu olmaktadır. Edinilmiş mallara katılma rejimine göre evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallar boşanma sonrasında eşler arasında eşit bir şekilde paylaştırılır. Bu kuralın ise iki istisnası bulunmaktadır. Zina veya hayata kast sebebiyle boşanma halinde zina veya hayata kast hususları ispatlanırsa, bu fiilleri gerçekleştiren eşin mal paylaşım alacağı hakkaniyet oranında azaltılabileceği gibi tamamen ortadan da kaldırılabilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir