Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ABD’den flaş açıklama: “Aşılanmayanların salgını haline geldi”

ABD’den flaş açıklama: “Aşılanmayanların salgını haline geldi”

Haberler Z Haberler Z -
0

ABD’de yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 418 artarak 608 bin 828’e çıktı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, son 24 saatte virüs tespit edilenlerin sayısı 79 bin 430 artışla 34 milyon 57 bin 570’e yükseldi Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 418 artarak 608 bin 828 olarak kayıtlara geçti.

CDC DİREKTÖRÜ’NDEN KORKUTAN UYARI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky, geçen hafta yaptığı açıklamada, haziranda ülke genelindeki COVID-19 ölümlerinin yüzde 99’undan fazlasının aşılanmamış kişiler arasında olduğunu belirtmişti.

Walensky yaptığı açıklamada, ABD’de geçtiğimiz hafta vaka sayısının yaklaşık yüzde 70, COVID-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 26 ve hastane başvurularının yüzde 36 arttığını belirtti.

COVID-19 kaynaklı ölümler ve hastane yatışlarının neredeyse yüzde 100’ünün aşılanmamış kişilerde görüldüğünü kaydeden Walensky, “COVID-19 salgını, artık aşılanmayanların salgını haline geliyor” dedi.

“DAHA FAZLA İNSANIN AŞILANMASINA İHTİYACIMIZ VAR”

CDC kayıtlarına göre, geçen hafta günde ortalama 246 bin kişinin COVID-19 aşısı yaptırdığı belirtilirken, aşılamanın en hızlı olduğu nisan ayına kıyasla bunun yüzde 88 azalma anlamına geldiği kaydedildi.

COVID-19 salgınıyla ilgili günlük verileri toplayan Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, bu haftanın verilerine göre ülkede son 7 günde ortalama vaka sayısı 19 bin 455 civarında seyrediyor ve bu da bir önceki haftaya kıyasla yüzde 47 artış anlamına geliyor.

CNN’e konuşan sağlık uzmanı Johathan Reiner, Florida, Louisiana, Arkansas, Missouri ve Nevada eyaletlerinin salgının merkezi haline geldiğine işaret ederek, “Missouri gibi yerlerde acil bakım üniteleri ağzına kadar dolu, buralarda şaşırtıcı miktarda ölümler görebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Missouri Springfield’teki Mercy Hastanesi’nde çalışan Dr. Howard Jarvis de, yaşları 20 ila 40 arasında değişen COVID-19 hastalarının yüzde 91’nin solunum cihazına bağlı olduğuna vurgu yaparak, geçen yıl vakaların tavan yaptığı dönemde bile bu oranın yüzde 40 ila 50 arasında olduğuna dikkat çekti.

Jarvis, yoğun bakıma kaldırılan hastaların neredeyse tamamının COVID-19 aşısı yaptırmayan kişilerden oluştuğunun altını çizerek, “Bu hastalar arasındaki mutlak ortak payda bu. Aşılanmadıkları için yüzlerindeki pişmanlığı görebiliyorum.” ifadelerini kullandı.

FAUCI: DELTA’YA KARŞI TEK SİLAHIMIZ AŞI

CBS’e konuşan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci, “Gerçekten daha fazla insanın aşılanmasına ihtiyacımız var. Delta varyantına karşı tek korunaklı çözüm bu.” uyarısında bulundu.

Delta varyantının daha bulaşıcı olduğu ve ülkede en baskın virüs türü haline geldiğine dikkat çeken Fauci, ABD’de her iki doz aşılama yaptıranların oranının yüzde 48 civarında olduğunu, Alabama, Arkansas, Louisiana, Wyoming ve Mississippi gibi eyaletlerde ise bu oranın hala yüzde 35’in altında kaldığını aktardı. Fauci, CNN’e yaptığı diğer bir açıklamada, “Bu bir ölüm kalım meselesi. 600 binden fazla Amerikalıyı kaybettik ve hala kaybediyoruz. Bu ciddi bir durum.” diye konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir