Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ABD, Çinli bakan konuşurken basını dışarı çıkardı

ABD, Çinli bakan konuşurken basını dışarı çıkardı

Haberler Z Haberler Z -
0

ABD Başkanı Biden ile Rusya lideri Putin arasındaki “katil” tartışması devam ederken bu seferde ABD-Çin gerginliği yaşandı.

ABD ve Çin dışişleri bakanlarının toplantısında tansiyon yükseldi. İki bakan da birbirlerine siber ihlaller ve demokrasi konularında suçlamalar yöneltti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi iki ülke arasındaki sorunları görüşmek üzere Alaska’da biraraya geldi. Blinken Çin’i Uygurlara karşı uygulamaları, Hong Kong ve Tayvan’a yönelik politikası nedeniyle sert sözlerle eleştirdi. Çin’in bu konularda attığı adımlarla, küresel istikrarı sağlayan dünya düzenini tehdit ettiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi de ABD’yi eleştirmekten geri durmadı. Yang, ABD’yi “Hong Kong dolayısıyla uyguladığı yaptırımlar” nedeniyle eleştirdi. ABD’nin siber ihlaller konusunda dünyada öncü olduğunu söyledi, “Bu konuda başkalarını suçlayamazsınız.” dedi.

İki isim demokrasi konusunda da birbirine yüklendi. “ABD önce kendi demokrasisini dünyaya ihraç etmeyi bırakmalı” diyen çinli bakan, “Ne ABD ne de batı dünyası uluslararası kamuoyunu temsil ediyor” ifadesini kullandı.

Görüşme öncesi gerilimi tırmandıran başka bir gelişme daha oldu. ABD heyeti, Çinli bakanın 18 dakikalık konuşması sırasında basını dışarı çıkarmak istedi. Çinli bakan bunun kendisine karşı haksızlık olduğunu söylese de, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri 2’şer dakikalık konuşma süresi için anlaşıldığını ancak Çin’in bu protokolü ihlal ettiğini ileri sürdü.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir