Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 8 kat daha dirençli: Uzmanlardan ‘aşıların yenilenmesi gerekebilir’ açıklaması

8 kat daha dirençli: Uzmanlardan ‘aşıların yenilenmesi gerekebilir’ açıklaması

Haberler Z Haberler Z -
0

Güney Afrikalı bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, 501Y.v2 veya B1351 olarak bilinen yeni varyantın mutasyonlarının, antikorlara büyük ölçüde dirençli hale getirdiğini ortaya koydu.

Guardian’da yer alan habere göre bulgular, mutasyonun daha önce COVID-19’a yakalanmış insanları yeniden enfekte etme olasılığının daha yüksek olabileceğini ve dünya genelinde uygulanan aşıların daha az etkili olabileceğini gösteriyor. 

Araştırmacılar, antikorların ‘nötralize etme kabiliyetinin’ yeni varyant ile birlikte sekiz kat düştüğünü, yani laboratuvar testlerinde B1351 varyantını devre dışı bırakmak için öncekilere kıyasla sekiz kat daha fazla antikora ihtiyaç duyulduğunu keşfettiler.

Johannesburg’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, yeni varyantın “önemli derecede yeniden enfeksiyon riski” oluşturduğu konusunda uyardı ve buna uygun yenilenmiş aşılar için ‘acil gereksinim’ vurgusu yaptı.

Washington Üniversitesi’nde immünoloji ve virüs evrimi üzerine çalışan Trevor Bedford, Güney Afrika’dan elde edilen sonuçların doğrulanması durumunda varyantın daha geniş bir alana yayılma riskinin, sonbaharda aşılarının yenilenmesiyle sonuçlanabileceğini açıkladı. Bedford “Şu anda dolaşımda olan ve virüslere karşı çalışan harika bir aşımız var. Ortaya çıkan bu durum yakında yapılacak bir aşı güncellemesiyle çözülebilir” dedi. 

Oxford Üniversitesi’nden James Naismith de bulguların ‘iyi haber’ olmadığını ancak insanların paniğe kapılmaması gerektiğini ve ‘aşı güncellemesi’ ile bunun çözülebileceğini belirtti.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir