Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 40 Milyar TL büyüklüğündeki Gübre Sektörü, Dünya Pazarlarındaki Rekabet Gücünü Her Geçen Gün Arttırıyor

40 Milyar TL büyüklüğündeki Gübre Sektörü, Dünya Pazarlarındaki Rekabet Gücünü Her Geçen Gün Arttırıyor

Haberler Z Haberler Z -
0

60’a yakın ülkeye 250 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren gübre sektörünün girişimleriyle, gübre ihracatına getirilen yasak esnetildi. 2020’de 7 milyon ton civarında kullanımı olan ve güncel fiyatlarla 40 milyar TL ekonomik büyüklüğe sahip gübre sektörü, 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya’da 20’ncisi gerçekleşecek Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’nda buluşmaya hazırlanıyor.

 

Pandemi, dünya genelinde en temel ihtiyacımız olan gıda tedarik zincirini kırdı ve tarladan sofraya ulaşmasında büyük sıkıntılara neden oldu. Tarım yapan ülkelerin üretimlerini arttırmalarıyla gübreye olan talep patlama yaşarken, beraberinde arz talep dengesi de bozuldu. Yaşanmakta olan enerji krizi ile beraber Avrupa’da ve Çin’de en büyük gübre fabrikaları üretimlerini durdurdular. Pek çok ülke, gübre gibi tarımsal üretimle ilgili önemli ürünlerin ihracatına kısıtlamalar getirdi.   2020 yılında 205 ülkeye, 1982 çeşit tarımsal ürün ihraç eden ve tarım sektöründe ihracatta 2021 yılının ilk 8 ayında tarihi zirveyi gören ülkemiz de, gıda güvenliğimizi korumak adına gübre ihracatını yasaklayan ülkelerden biri oldu. Tüm üretim çeşitlerini kapsayan yasağın gübre üreticilerinin talepleri üzerine esnetilmesi ve organik, suda çözünebilir özel gübrelerin ihracat yasağı kapsamının dışına çıkarılması sektör tarafından olumlu karşılandı.

Gübre Sektörü Avrupa firmalarıyla güçlü rekabetini korumaya kararlı 

 

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş, dünyadan ve Türkiye’den gübre sektörünün yoğun şekilde katıldığı ve 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak Growtech 20.Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı öncesinde gübre ihracatı ile ilgili yasağın esnetilmesini değerlendirdi. GUİD Başkanı Metin Güneş, ”Sektör temsilcileri olarak Ticaret Bakanlığımız ile görüştük ve derdimizi anlattık. Onlarda dinlediler ve bize hak verdiler. Önemli bir yanlıştan dönüldü ve organik gübreler, suda çözünebilir, özel gübreler, ihracat yasağı kapsamının dışına alındı. Ülkemizde de son teknoloji ile yatırımlar yaparak özel gübre üreten firma sayımız çoğalıyor. Türkiye olarak özellikle Almanya, Hollanda, İspanya, İtalya gibi ülkelerin pazar hakimiyetinin olduğu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkan ülkelerinde söz sahibi ülke haline geldik.  Bu pazardaki gücümüzü korumak istiyoruz.” dedi.

Devlet, özel sektör el ele vererek gübre yasağı sorununa çözüm getirdik 

 

Her zaman önceliklerinin Türk çiftçisinin gübreye erişmesi, sonrasında da ihtiyaç fazlasını ihraç etmek olduğunu ifade eden Güneş, “2020 yılında toplam kullanımı 7 milyon tona, güncel fiyatlarla 40 milyar TL ekonomik büyüklüğe ulaşan gübre sektörümüz, 60’a yakın ülkeye 250 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor. Yasağın esnetilmesi ile ciddi istihdam sağlayan 300’den fazla küçük ve orta ölçekli ihracat yapan gübre firmamız rahatladı. Devlet ve özel sektör el ele vererek bu sorunu elbirliği ile çözdük, emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Gübre sektörü olarak şimdi 20 yıldır Antalya’da düzenlenen ve bu yıl 20 ülkeden 600’den fazla markanın katılım sağlayacağı Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’na hazırlanıyoruz. Fuarda 4 kıtadan uluslararası alıcılar olacak. Ayrıca,   Growtech ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin birlikte düzenlediği Alım Heyeti Programı’nda önemli alıcılar ile bir araya geleceğiz. 2 yıl aradan sonra Growtech’in bize sunacağı ihracat fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmek ve ihracatımızı arttırarak ülke ekonomimize daha fazla katkı sağlamak istiyoruz. Geçmiş yıllara baktığımızda gübre sektörü olarak Growtech’in bize ve tarım sektörüne katkısı büyüktür.” dedi.

 

Gübrede hammadde açısından dışa bağımlı olduğumuzu ifade eden Güneş, “Gübre fiyatlarındaki artış devlet ve özel sektörden kaynaklanmıyor. Hammadde fiyatlarındaki artış, enerji krizi, navlun denilen gemi taşımacılığındaki yükselişler, pandemiyle tarımsal üretimde artan talep kaynaklı arz talep dengesinin bozulması gibi pek çok dış etken var. Aslında, şu anda fiyatlardan daha çok dünya genelinde gübre üretimine ara verilmesinin gübreye erişme zorluğu oluşturup oluşturmayacağına dair tedirginlik yaşıyoruz.” dedi.

Dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü fuarı Growtech’e sayılı günler kaldı

 

Gübrenin tarımsal üretimde verimliliği sağlamada çiftçi için olmazsa olmaz bir ürün olduğunu dile getiren Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “ Growtech’te gübreyi de kapsayan “Bitki Besleme ve Koruma” da dahil olmak üzere Sera & Sulama Teknolojileri”, “Tohumculuk”,“Tarım Makinaları” ve “Hayvancılık” olmak üzere toplam 5 kategorimiz bulunuyor. Tüm kategorilerimize ihracatta yeni pazar fırsatları sunmak üzere 2 yıl boyunca çok iyi hazırlandık. Fuarımıza artık bir aydan az bir süre kaldı. Heyecan dorukta. Tarım sektörümüz sabırsızlıkla ve heyecanla 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Growtech 20. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’na kavuşmayı bekliyor. 6 salonumuz ve 60 bin m2 fuar alanımız tamamen doldu. İspanya, Hollanda ve Macaristan özel pavilyonlarında ülke bazında milli katılım sağlayacaklar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) desteği ile Alım Heyeti Programı düzenledik. Son fuarımızda Alım Heyeti Programımıza 30 ülke katılmıştı. Yine benzer bir katılım bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir