Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Yıllar sonra ortaya çıkıtı: Ünlü oyuncunun dedesi, Castro’yu öldürmek istemiş

Yıllar sonra ortaya çıkıtı: Ünlü oyuncunun dedesi, Castro’yu öldürmek istemiş

Haberler Z Haberler Z -
0

‘Hobbit’ film serisi ve ‘Poldark’ dizisiyle ünlenen İrlandalı oyuncu Aidan Turner’ın (37) geçen hafta İtalya’nın başkenti Roma’da gizlice evlendiği ABD’li aktris Caitlin Fitzgerald’ın (38) ailesiyle ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.

‘Daily Mail’ gazetesi, Caitlin Fitzgerald’ın dedesi Desmond Fitzgerald’ın vaktiyle ABD’nin istihbarat servisi CIA’nın direktör yardımcısı olduğunu yazdı.

Gazeteye göre CIA’de 1950’den ölüm yılı olan 1967’ye kadar görev yapan Fitzgerald, ‘diktatör’ diye tanımladığı ülke liderlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir plana sahipti.

Zührevi hastalık planı

Öyle ki Fitzgerald, CIA’nın Uzak Doğu bölümünün başkanı olduğu sırada Endonezya Devlet Başkanı Ahmed Şükrani’ye bir uçak hostesi aracılığıyla zührevi hastalık bulaştırma planı yapmıştı. Fitzgerald 1962’de ise ABD Başkanı John F. Kennedy tarafından Küba lideri Fidel Castro’ya suikast planları yaptığı belirtilen Küba Görev Gücü’nün başına getirildi. Böylece Fitzgerald’ın ‘entrikalarının’ çılgınlığı arttı! Desmond Fitzgerald, denize tüplü dalışı seven Castro’ya zehirli mantar bulaştırılmış bir dalış giysisi ve tüberküloz ile enfekte edilmiş dalış tübü verilmesi gibi bir dizi planlar yaptı. Ancak bu planlar ABD’nin suçlanacağı endişesi nedeniyle üst yönetimlerce iptal edildi.

Böcek ilacı dolu tükenmez kalem

Desmond Fitzgerald, son komplosu olarak 22 Kasım 1963’te Küba lideri Castro’ya içi böcek ilacıyla dolu tükenmez kalem vermesi için Castro’nun eski ‘yoldaşı’ Rolando Cubela ile Fransa’da buluştu. Ancak aynı gün ABD Başkanı John F. Kennedy’nin Teksas’ta suikasta uğraması sonucu bu plan da iptal edildi. Ardından Kennedy’nin halefi Lyndon Johnson’ın ‘kirli oyunlar’a girişmek istememesi nedeniyle Castro’ya yönelik suikast planları temelli terk edildi.

‘Fidel’i ele geçirme şansını kaybettik’

ABD’nin Küba lideri Fidel Castro’yu ele geçirme şansını kaçırdığından pek çok kez şikâyet eden Desmond Fitzgerald’ın 1964’te “Kennedy yaşasaydı Castro’dan Noel’e kadar kurtulmuş olurduk” dediği biliniyor. ‘Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Ansiklopedisi’ kitabının yazarı olan emekli albay W. Thomas Smith ise Fitzgerald hakkında şunları söyledi: “Bir saray mensubunun zarafetiyle tavırlarına ve bir Rönesans askerinin hayal gücüne sahipti. Fitzgerald 57 yaşında ölmemiş olsaydı, CIA’nın en üst görevine yükselebilirdi.”

Öte yandan Castro, 2016’da 90 yaşındayken organ yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir