Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kıyamet senaryosuna karşı bilim insanlarından ‘Ay’ teklifi

Kıyamet senaryosuna karşı bilim insanlarından ‘Ay’ teklifi

Haberler Z Haberler Z -
0

Dünya’nın uydusunda 3 milyar yıl önce lavların oyarak oluşturduğu tünel ve mağaraların içine bir “Ay gemisi” gizlenebileceğini belirten araştırmacılar, böylece milyonlarca dünya türüne ait sperm, yumurta ve tohumların korunabileceğini ileri sürdü.

Bu mağaralarda “gen bankası gemisi”nin işleyebilmesi için güneş panellerinden faydalanılacağını belirten araştırmacılar milyonlarca bitki, hayvan ve mantar türünün kriyojenik olarak korunmuş genetik materyalini Ay’a taşımak için en az 250 roket fırlatılması gerekeceğini ifade etti.

Neden Ay’da saklanmalı?

Ay gemisi projesini IEEE Havacılık ve Uzay Konferansı’nda sunan araştırmacılar, DNA’ları Ay’da saklama düşüncesinin temelinde Dünya’da insani ya da doğal sebeplerle yaşanabilecek kıyamet senaryolarından korunmak olduğunu belirtiyor.

Örneğin bir süper volkan patlamasında ya da bir nükleer savaşta genlerin hayatta kalması sağlanmış olacak.

Projenin baş yazarı Arizona Üniversitesi Uzay ve Karasal Robotik Keşif (SpaceTREx) Laboratuvarı Başkanı Jekan Thanga, “Bu, fotoğraflarınızı ve belgelerinizi bilgisayarınızdan ayrı bir sabit sürücüye kopyalamak gibi. Böylece herhangi bir sorun olursa bir yedeğiniz olur.” diyor ve ekliyor: “Dünya ya da insanlığın büyük bir kısmının yok olması durumunda bir sıfırlama düğmesine basma şansınız olacak”.

Araştırmacıların sunumlarında sıraladıkları, Dünya üzerindeki biyolojik çeşitliliğe karşı potansiyel varoluşsal tehditler ise şunlar: Süper volkanik patlama, küresel nükleer savaş, asteroit etkisi, pandemi, iklim değişikliğinin hızlanması, küresel güneş fırtınası ve küresel kuraklık.

Biyoçeşitliliği korumak için genetik yedeklemeler oluşturmak yeni bir kavram değil. Norveç’teki Kuzey Kutup Dairesi içinde bulunan Svalbard Küresel Tohum Kasası, dünyanın dört bir yanından bitki türlerinin genetik örneklerini barındırıyor ve bazı bitkileri yeniden doğaya sokmak için zaten kullanılıyor. Bununla birlikte, bu tonoz, yükselen deniz seviyeleri veya bir asteroit saldırısı nedeniyle hala yok olma riski altında.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir