Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Nitelikli Halleri

Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Nitelikli Halleri

Haberler Z Haberler Z -
0

Kanun koyucu, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunun nitelikli hallerini, ayrı ayrı fıkralarda düzenlemiştir. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 109. maddesi 2. fıkrasında cebir, hile ve tehdit kullanılmış biçimini düzenlemiştir. Utku Arslan sitesinden, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun nitelikli halleri ile ilgili aşağıdaki başlıkları açıklamalı şekli ile inceleyebilirsiniz.

  • TCK 109/3-a’da silahlı hali,
  • TCK 109/3-b’de birden fazla kişi tarafından birlikte olan hali,
  • TCK 109/3-c’de failin kamu görevi nedeniyle gerçekleştirmesi durumu,
  • TCK 109/3-d’de kamu görevlisi sıfatının getirdiği nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle,
  • TCK 109/3-e’de altsoy, üstsoy ve eşe karşı işlenen şekli,
  • TCK 109/3-f’de ise çocuğun beden ya da ruh bakımından kendisini savunamayacak halde olduğu durumdaki hali,
  • TCK 109/5’te ise suçun cinsel amaçlarla işlenmesi hali düzenlenmiştir.

Suçun Oluşması İçin Oluşan Nitelikler ve Cezaları

Suç işlendiği sırada failin, mağdura karşı herhangi bir zorlaması, tehdit hali ya da çeşitli hilelere başvurması halinde suçun bu versiyonunu işlemiş olur. TCK 109/2’ye göre de 2-7 yıl arası hapis ile cezalandırılır. Eğer ilgili suçu silah ve silahtan sayılan aletlerle gerçekleştirirse TCK 109/3-a’dan 2-10 yıl arası hapis ile yargılanır. Eğer ilgili suç birden fazla kişi ile beraber işlenirse suçun niteliğine göre ilgili suç birer kat arttırılır.

Eğer fail suçu kamu görevlisi sıfatıyla yaparsa, TCK 109/3-c’den işlerse ilgili maddeye göre TCK 109 2.fıkradaki hali 1 kat arttırılır. Eğer kamu görevlisi, sahip olduğu yetkiyi ve nüfusu kullanarak bu suçu işlerse TCK 109/2’deki halin iki katıyla cezalandırılır. Suç altsoy, üstsoy ve eşe karşı ya da kendisini savunamayacak kişilere ve çocuğa karşı işlendiğinde TCK 109/2’deki hali bir kat arttırılır. Ayrıca suç cinsel sairlerle gerçekleştirilirse çok daha geniş ve farklı bir cezalandırma sistemi vardır. Tüm cezalandırma olasılıkları Utku Arslan sitesinden detayları ile sunulmuştur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir