Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dronelar yine dünya gündeminde! Newsweek adını koydu

Dronelar yine dünya gündeminde! Newsweek adını koydu

Haberler Z Haberler Z -
0

Türkiye’nin kısa süre içerisinde oyun kurucu rolünü büyütmesinin dünyada yankıları sürüyor. Sahip olduğu gelişmiş teknolojiyle gözdağı veren Türkiye’nin en önemli kozlarından birisi de, elbette ki göz kamaştırıcı droneları.

ABD’li medya kuruluşu Newseek’in haberine göre, drone tehditlerinin Ortadoğu’da artmasının çeşitli etkileri olacak.

Bunlardan ilki, İran gibi ülkelerin ve desteklediği silahlı grupların, ABD ve müttefiklerine karşı giderek herkesi içine çeken bir silahlanma yarışına girebilecek olması.

Bir diğeri Çin, Rusya ve özellikle Türkiye’nin yeni drone’lara öncülük ediyor olması. Bu durum ABD’nin hesaba katmadığı bir gelişme.

Trump yönetimi de bu nedenle olacak ki görevdeki son günlerinde, Abu Dabi’ye 18 gelişmiş MQ-9B Reaper uçağının satışında ilerleme sağladı.

Bahsi geçen savaş makineleri, ABD’nin Irak, Suriye ve Afganistan’ın yanı sıra Somali ve Yemen’deki gizli savaş alanlarında kullandığı silahlı dronelar.

Eylül ve Ekim aylarında Azerbaycan ile Ermenistan arasında meydana gelen Dağlık Karabağ’daki çatışmalar gibi, bölgedeki en son çatışmalar insansız hava araçları kullanan bir ordunun savaş alanında düşmana karşı yapabileceklerini çıplak bir şekilde gözler önüne serdi.

Dağlık Karabağ savaşının kaderine adeta tek başına karar veren Türk dronelarının teknolojik gücünün, daha önce görülmemiş savaş taktikleriyle birleştirilmesi dünya kamuoyunu oldukça etkilemiş hatta bir miktar paniğe de sürüklemişti.

Habere göre İsrail’den, İngiltere’den ve ABD’den askeri ve savunma uzmanları, bu son çatışmalardan sonra Türkiye’nin başı çektiği drone teknolojisinin önemini kabul ettiklerini söylediler.

Yeni ABD yönetimi yerine alışıp dış politikaya da daha dikkatli baktıkça, karşı-drone teknolojisi için desteği artırma ihtiyacını hesaba katması ve bu artan tehditleri incelemek için ortaklarla birlikte çalışması önemli hale gelecek.

Kongre, İsrail ile drone tehditlerine karşı mücadele için 2018’de zaten destek sağlamıştı. O zamandan bu yana teknoloji, yeni tip drone-sürü teknolojisi ve yeni lazerler, mikrodalga silahlar ve dronları avlayabilen radar ile hızla genişledi.

Bugünün savaş meydanı, terör gruplarına karşı bile daha fazla fütüristik filml teknolojileri ve daha az eski moda bomba ve tüfekler gerektiriyor.

Uzmanlar ayrıca bu teknolojinin oluşturduğu tehditlerin boyutunun da altını çizdi. Ancak bunlar, gelecek nesil ileri teknolojinin öncüsü olan Türkiye’nin droneları hakkındaki ilk övgüler değil.

Türkiye’nin başarılarının ardından devletler yarışta geri kalmamak için bir bir adım atmaya başladı. İngiltere’den önce, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hamleleri karşısında paniğe kapılan Yunanistan’da medya, Türk SİHA’larının nasıl durdurulabileceğini tartışmıştı.

Yunan medyası, Bayraktar TB2’lerin yeni bir çığır açması üzerine Atina yönetiminin İsrail’den SİHA’lar satın alacağını ve Ege Denizi’nin ortasındaki İskiri (Skiros) Adası’na drone üssü kurulacağını yazmıştı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir