Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Üzüm üreticilerinden iktidara tabut

Üzüm üreticilerinden iktidara tabut

Haberler Z Haberler Z -
0

Alaşehirli ve Sarıgöllü üzüm üreticileri, TMO’nun üzüm alış fiyatını açıklamasının ardından iktidara tabut göstererek, “Üzüm üreticisi öldü” dediler.

Berkay SAĞOL

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 9 numara kuru üzüm için 13 TL olarak belirlenen fiyat üzüm üreticisinde tepkilere neden olurken, Alaşehirli ve Sarıgöllü çiftçiler iktidara tabut gösterdi. Alaşehir Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen eylemde fiyatın güncellenmesi çağrısında bulunuldu.

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, “Üzüm bizim el emeğimiz, göz nurumuz. Ovalarımızdan yağ ve bal damlıyordu, o balı bize zehir ettiler. Keşke bu fiyatı hiç açıklamasalardı. Biz sadaka değil emeğimizin karşılığını istiyoruz. Onlar 2 TL’yi küçük görebilir ama üreticiler o 2 TL farkla çocuğunu everecek, sünnet ettirecek ve okutacak. Masraflar her geçen gün artıyor. Bu açıklanan fiyatlar çiftçiye vurulan darbedir. Çiftçi bu yüzden üzgün ve dargın. Hep beraber bu işin altından nasıl kalkacağımızı düşünüyoruz. Alaşehir’in tüm bağları bankalara ipotekli. Biz borçları takla attırmaktan usandık. Hükümete sesleniyorum. Gelin ‘Yanlış yaptık’ deyin ve çiftçiyi diri diri mezara gömmeyin” diye konuştu.

Çiftçiler Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu ise şunları söyledi: “Çiftçiyi öldürmek istiyorlar. Küçük çiftçileri yok etmek için her türlü baskıyı yapıyorlar. Hiçbir arkadaşımız açıklanan fiyatlara satamıyor. Bugün yüzde 4’lük zam açıklıyorlar, dalga geçer gibi. Amaç küçük üreticinin bağını almak. Ya buna dur diyeceğiz ya da tabutla yok olup gideceğiz. Biz yan yana gelip örgütlenelim. Bizi öldürmek isteyenlere karşı sesimizi hep birlikte yükseltelim. Bizi mezara sokamayacaksınız.”

‘AÇIKLANAN FİYAT ONLARIN MAKYAJINA YETMEZ’

BirGün’e konuşan üzüm üreticilerinden Mustafa Erkol, fiyatın 18 TL olarak açıklanmasını beklediklerini söyleyerek, “18 TL’nin altındaki fiyatların tamamı bizim için zarar. Üretici para kazanamıyor. Geçen sene 100 TL aldığımız gübre 300 TL, mazot 7.30’a kadar çıktı. Maliyetler bu kadar artarken satış fiyatına hiçbir şey yansımıyor. Bu şekilde üretime nasıl devam edebiliriz? Ben bugünden sonra üreticiliği azaltacağım. 30 dönüm yer ekiyordum bundan sonra artık 15 dönüme düşüreceğim. Yapacak hiçbir şeyim yok. Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Alaşehirli bir başka üzüm üreticisi Hürriyet Argın da, “Ben üreticiyim, 20 dönüm bağım var ve zarardayım. Ürettiğim üzümleri zararına bu sene satacağım. Napayım denize mi dökeyim? Kendi malımla şu anda 12 bin TL zarardayım. Hiçbir şey üretmesem en azından zarar etmezdim. Bu hükümet, zenginlerin hükümeti. Çiftçiler canlı canlı mezara konuldular. AKP’li ve MHP’li milletvekilleri nerede? Devletçiyiz diyorlar ama neredeler? Üzüm için açıklanan fiyatlar onların hanımlarının makyaj takımlarına yetmez. Onların tuvaletine bile yetmez. Bu çiftçinin hakkı onları iyi etmez, onların yatacak yeri yok. Alınlarını secdeye koyuyorlar ama hırsızlıktan vazgeçmiyorlar” diye konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir