Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Biden ile Barzani Buluşuyor

Biden ile Barzani Buluşuyor

Haberler Z Haberler Z -
0

İran’ın Kuzey Irak’ta mevziler kazanması, Türkiye’nin Gara operasyonu ile PKK’ya stratejik dağlardan sökerek bölgede hakimiyet kurmasından sonra ABD Başkanı Joe Biden, Mesut Barzani’yi arayarak ABD’de görüşmeye davet etti.

Haber365.com.tr ÖZEL HABER

Suriye iç savaşındaki tansiyon yükselirken, bir anda Irak’ın kuzey bölgesinde de olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Türkiye, PKK terör örgütünün en önemli önemli stratejik üslenme bölgesi olan Gara’ya operasyon yaparak örgütü buradan sökerek, bölgede yürütülen vekalet savaşına büyük darbe vurdu.

Gara operasyonu ile birlikte PKK’nın Suriye ve İran koridorundaki hakimiyeti son bulurken, bölgeye İran bağlantılı ve Irak resmi güçlerinden görünen Haşdi Şabi teröristleri yerleştirildi.

Teröristlerin bölgeye yerleşmesinden sonra Başta Erbil olmak üzere Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde bir çok roketli füzeli saldırılar düzenlendi.

İran’ın PKK kartını kaybetmesinden sonra bölgeye başta Haşdi Şabi olmak üzere Şii terör örgütlerini yerleştirmesi üzerine, Türkiye, Bağdat hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ortak stratejiler geliştirmek için birden çok üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiler.

Bu toplantılar devam ederken İran, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’i Tahran’a davet etti.

Bağdat hükümetine yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre İren hükümet yetkilileri Tahran’da aynı zamanda Arap Şiisi olan Hüseyn’i “Türkiye ve ABD ile ilişkilerini kesmeleri” konusunda sert bir dille uyarıldı. Tahran’a aynı sertlikle cevap veren Hüseyin, Haşdi Şabi ve diğer Şii silahlı terör örgütü statüsünde gördüklerini belirti.

Bununla da yetinmeyen Hüseyin, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında bu görüşlerini tekrarladı.

Bölgede bu gelişmeler yaşanırken, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı John Biden’in telefonla Kürdistan Bölgesel Yönetimi eski Başkanı Mesut Barzani’yi arayarak konu ile ilgili görüşmelerde bulunmak için Washington’a davet ettiği öğrenildi.

Mesut Barzani, Washington ziyareti için hazırlıklar yapmaya başlarken, Gara, Sincar ve Mahmur bölgelerine Peşmerge, Türk ve ABD askerleri yığınak yaptığına dair çok önemli bulgulara ulaşıldı.

Irak Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı ofisleriyle Yeşil Hat bölgesinde bulunan Amerikan ordu kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre Kuzey Irak ile Sincar/Şengal hattındaki İran’a bağlı terörist gruplar ve milislere yönelik geniş çaplı operasyon hazırlıkları yapılıyor.

BÖLGEDE NELER OLUYOR

PKK’nın yapılan operasyonlar sonrasında ağır darbe alması üzerine Talabani peşmergeleri ve Şii Haşdi Şabi terörist grubu ile güç birliğine gitti. Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkenti Erbil ve diğer illere yönelik yapılan füzeli saldırılarda Haşdi Şabi’ye lojistik desteği PKK sağladığı yapılan istihbarat çalışmaları sonucunda elde edildi. Özellikle Mahmur kampında bulunan PKK’lıların Haşdi Şabi’ye lojistik ve istihbarat yardımı yaptığı da alınan bilgiler arasında bulunuyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir