Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Amerikan Türk Cemiyeti, Contemporary Istanbul’u New York’a Taşıdı

Amerikan Türk Cemiyeti, Contemporary Istanbul’u New York’a Taşıdı

Haberler Z Haberler Z -
0

Amerikan Türk Cemiyeti, Akbank’ın ana sponsorluğunda Tersane İstanbulda gerçekleştirdiği ve dünya sanat çevrelerinin gözünü İstanbula çeviren 16. Edisyonun ardından Contemporary Istanbul onuruna New Yorkta bir davet verdi. Koleksiyonerler, sanat profesyonelleri ve iş insanlarının bir araya geldiği organizasyonda sanatçı Güvenç Özel de eseri Neuro Weave Halı’yı sergiledi.

 

Türkiyenin güçlü çağdaş sanat markası Contemporary Istanbul, Akbank’ın ana sponsorluğunda Tersane İstanbulda gerçekleştirdiği ve yoğun ilgi ile karşılanan 16. Edisyonunun başarısını Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçerin mimarı olduğu bir davetle The Peninsula Otelde kutladı. Davetin ev sahipliğini Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanları Suzan Sabancı Dinçer ve Michael Roberts, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli yaptılar. Davette sanatçı Güvenç Özelin Türkiye’nin kültürel mirası olan halı motiflerini AI ile kodlayarak ürettiği eseri Neuro Weave Halı da sergilendi.

 

Bu etkinlikle Amerikan Türk Cemiyetinin iki ülkeyi yakınlaştırma” hedefi ve Contemporary Istanbulun sanat alanındaki birleştirici gücü bir araya geldi ve bu yıl ilki düzenlenen sanat davetinin iki ülkeyi sanat yolu ile yakınlaştırma ortak çalışmalarında önemli bir adım atıldı.  İlki düzenlenen ve gelenekselleştirilerek iki ülke sanatı arasında bir köprü olması hedeflenen davete katılan isimler arasında TC New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve eşi, ATS Başkan Yardımcısı Larry Kaye, ATS Yürütme Kurulu üyesi Metin Negrin, koleksiyonler Suzan Goodman ve Rodney Lubeznik, organizatör Colin Cowie, yapımcı Stephen Joel Brown, JP Morgan Chase Collection Müzesi Direktörü ve Küratör Charlotte Eyerman, Emmanuel Fremin, Frederico Barro, Cameron Shay, Tuna Uyar, sanatçılar Elif Uras, Sarp Kerem Yavuz, Dilek Hanif, Ece Sükan, Tuba Ünsal, Kerem Kamışlı vardı.

 

Gecede yaptığı konuşmada Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli:   

16. edisyonu yeni tamamladık ve şimdi New York’ta sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Sanat dünyası radikal bir değişim içinde, biz de bunun farkındayız. Yeni bir Contemporary Istanbul tasavvur ettik ve ilk adımı olarak da tarihte stratejik bir öneme sahip ve 600 yıllık imparatorluk tersanesi olan Tersane İstanbula fuarımızı taşıdık. Tersane İstanbulda gerçekleştirilen 16. Edisyon iç-dış mekan kullanım alanları, etkinlikleri ile fuardan ziyade festival gibiydi. Tarihi bir yapıda gerçekleştirilen ilk çağdaş sanat fuarı, ulusal ve uluslararası iş, sanat dünyası, koleksiyonerler, sanat izleyicilerinin gözlerini İstanbul’a çevirdi ve İstanbul fuar boyunca dünya sanat çevrelerinin odağı haline geldi. Dünyanın hızla dijitalleştiği bu günlerde Tersane İstanbul’da yaptığımız edisyon çevrimiçi fuarların ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha kanıtladı.   Geleceğin şekillendiği bugünlerde fuar yapılarının hibrit” olacağı inancında olduğumu belirtmek isterim.  Aralık 2020deki çevrimiçi fuardan sonra pek yakında yeni bir dijital sanat müzesinin ve sergi deneyimini sanatseverlerle buluşturacak olmaktan da çok heyecanlıyız. İstanbul’da heyecan verici birçok gelişme yaşanıyor, 29 Ekimde, yenilenen Atatürk   Kültür Merkezinin açılışının ardından 2021 sonunda ve 2022’ de İstanbul yeni müzelerine ve kurumlarına kavuşacak. Contemporary İstanbul Vakfı aracılığıyla da 2022’den itibaren çeşitli New York müzeleri ve kurumlarıyla birlikte İstanbul’da sanat eğitimi ve sergi deneyimlerini sanatseverlere sunacağız. Çok yakında bu cephede duyuracak daha çok şeyimiz olacak. Bu gecenin ardından iki ülkenin adının sanatla bir arada anılması için CI olarak üstümüze düşen görevleri yerine getireceğimizi belirtmek isterim. Ben başta Suzan Sabancı Dinçer olmak üzere bu davete emeği geçen ve destekleri ile yanımızda olan Amerikan Türk Cemiyeti’ne, Doğan Holding’e, Fark Holding’e ve Art On Gallery’e; her zaman yanımızda olan Türk Hava Yolları’na teşekkür ederim” sözlerine yer verdi.

Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer davete ilişkin yaptığı açıklamadaHaziran 2020de HSBC Amerika CEOsu Michael Robertsla birlikte Amerikan-Türk Cemiyetinin eş başkanlığı görevini üstlendik. O günden beri de Amerikan Türk Cemiyetinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine bugüne kadar yaptığı değerli katkıyı, hiç kesintiye uğratmadan devam ettirmek ve daha da ileriye taşımak için çalışıyoruz. Türkiyenin önde gelen çağdaş sanat fuarlarından Contemporary İstanbul ile New York’ta gerçekleştirdiğimiz bu çok özel etkinlikten dolayı de özellikle gurur duyuyoruz. Sanat dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren bu kokteyl Amerikan Türk Cemiyetini ve CIyi tanıtmakla kalmayıp, cemiyetimizin ana hedeflerinden biri olan Türkiye ve ABD arasında sanat yoluyla köprü kurmak için eşsiz ve muhteşem bir fırsat. Contemporary İstanbul için Türkiyeye her gelen uluslararası sanatçı, sanatsever ve koleksiyoner çok etkileniyor ve Türkiyenin elçisi oluyor. Bu elçilerin sayısını artırmalıyız. Bu günkü etkinliğimizle Contemporary Istanbulu New Yorklu sanatseverlerin ayağına getirdik. Önümüzdeki yıllarda Amerikadaki etkinliklerimiz devam edecek, New Yorkla kalmayıp ABDnin diğer büyük sanat merkezlerine de taşıyacağız. Bu davetlerle Amerikalı koleksiyonerlere Türk çağdaş sanat piyasasının geldiği noktayı anlatmaya, ülkemizin iyi ve doğru tanıtımını yapmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

 

Amerikan Türk Cemiyeti (ATS) hakkında 

1949 yılında Ahmet Ertegün tarafından kurulan Amerikan Türk Cemiyetinin misyonu, Türkiye ile ABD arasındaki ticari, ekonomik, eğitim ve kültürel değişimi teşvik ederek, Türk sanatını ve kültürünü öne çıkaran programları desteklemek. Amerikan Türk Cemiyeti genç topluluk liderlerini bir araya getirerek onlarla yaptıkları çalışmalarla yeni nesil liderleri de besliyor.

 

Türkiye’nin kültürel mirası ve yapay zekanın gizemli karmaşıklığı: Sanatçı Güvenç Özelden, Neuro Weave Halı

Gelenek ile İnovasyonu Birleştirmek:

Türkiye’nin geleneksel tasarım objesi olan kilimler, yöreye özgü motifler taşır. Nerede tasarlandıkları ve dokumacının kökeninin sosyal bağlamı hakkında ipuçları sundukları gibi yaratıcısının kimliğine ilişkin tarihi, coğrafi ve kültürel iç görüler taşırlar. 20. yüzyılda dekoratif objeler olarak kilimlerin yaygınlaştırılıp seri üretime geçilmesi ile kilimler özelliklerini yitirmiştir. Yapay zeka ve makine öğrenme sistemleri de benzer kalıp mantıklarında çalışır. Görüntüler şeklinde büyük miktarda veri olarak, makine öğrenimi algoritmalarına beslendiğinde, sistem enginlikteki kalıpları tanır. Hafızasının” sonuç vektörü olarak görüntüleri arşivler ve üretir.

İnsan-Makine İş birliği:

Güvenç Özel tarafından yaratılan Neuro Weave Halılar, AI aracılığıyla tasarlanan dünyadaki ilk endüstriyel tasarım objelerinden biridir. Makine öğreniminde bu arşiv belleği mantığıyla çalışan Özel, halı üreteci algoritması, geleneği yenilikle birleştirir. Kolektif motifleri sentezleyerek sanatçının geçmişi ve günümüzün gerçek zamanlı dokümantasyonu ile bölgesel kilim tasarımlarının, makine öğrenme, sanatçının kişisel tarihinin bir sonucu olarak gerçekten orijinal desenler ve görüntüler yaratır.

Neuro Weave: 4. Sanayi Devrimi için Siberfiziksel Tasarım Nesnesi

Bu tasarım araştırmasına dayanarak Özel, Neuro Weave Halı koleksiyonunu Kasım 2021’de satışa sunacak. AI ile iş birliği içinde tasarlandı ve sürdürülebilir yöntemlerle dünyanın farklı yerlerinde el dokuması üretim teknikleri, bir Neuro Weave Halının sahibi sadece fiziksel halıya sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda ayrıca tasarımın yapay zekadan bir NFT olarak dijital çıktısını da sahip olacak.  Bu bağlamda, bir Neuro Weave Halı hem fiziksel hem de dijital dünyada var olan dünyadaki ilk eşzamanlı endüstriyel tasarım nesnesi. Blockchain teknolojisi sayesinde, her bir halı tasarımı gerçekten sahibine özel olacak ve asla tekrarlanamaz veya kopyalanamaz. Gerçekten ısmarlama bir tasarım objesi olan kilimler elle dokunacak.

Türkiye veya Hindistan’da, geri dönüştürülmüş yün ve ipeğin mevcudiyetine bağlı olarak, gerçekten sürdürülebilir bir tedarik zinciri. American Turkish Society Galası’nda sergilenen animasyonların yanı sıra kilim de sergilenecek. Neuro Weave Halı koleksiyonunun prototipleri. Benzersiz bir dijital sanat ve endüstriyel eser olmak Tasarım nesnesi aynı zamanda, Özel’in sergisi çığır açan yeni bir teklif sunmayı hedefliyor. 21. yüzyılda tasarım, zanaat, gelenek ve yaratıcılığı tasavvur etme biçimimiz için paradigma.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir